Най-големият израелски профсъюз обяви стачка заради заложниците

  • 01 септември 2024 21:17

  • 256
  • 2
Най-големият израелски профсъюз обяви стачка заради заложниците
© Gettyimages

Ръководителят на най-големия профсъюз на работниците в Израел призова за обща стачка в понеделник, за да се окаже натиск върху правителството на премиера Бенямин Нетаняху  да върне у дома израелските заложници, които все още са държани от "Хамас" в Газа, съобщава БТА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2532

Израелски войници откриха телата на шестима заложници в тунел в южната част на Газа, където те очевидно са били убити малко преди израелските войски да стигнат до мястото. Тази информация предизвика ярост и скръб сред израелците.

Призивът за еднодневна обща стачка, отправен от Арнон Бар-Давид, чийто профсъюз "Хистадрут“ представлява стотици хиляди работници, беше подкрепен от основните израелски производители и предприемачи от сектора на високите технологии.

Нетаняху се извини на семейството на един от загиналите заложници

Обединяването на някои от най-мощните гласове в израелската икономика отразява мащаба на обществения гняв заради смъртта на шестимата заложници, които бяха сред около 250 души, заловени от бойци на "Хамас" на 7 октомври миналата година, отбелязва "Ройтерс".

"Трябва да постигнем споразумение (за връщането на оцелелите заложници). Сделката е по-важна от всичко останало“, заяви на пресконференция Бар-Давид. "Получаваме чували с тела вместо сделка.“

Летище „Бен Гурион“, основният въздушен транспортен център на Израел, ще бъде затворено от 8 ч. сутринта в понеделник, каза той. Общинските служби в израелския икономически център Тел Авив също ще  бъдат затворени през половината от утрешния ден.

Асоциацията на израелските производители заяви, че подкрепя  стачката и обвини правителството, че не е изпълнило "моралния си дълг“ да върне заложниците живи.

„Без връщането на заложниците няма да можем да  прекратим войната, няма да можем да се реабилитираме като общество и няма да можем да започнем да възстановяваме израелската икономика“, заяви ръководителят на асоциацията Рон Томер.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
256 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.09.01 | 21:32

2
ХЕНРИ КИСИНДЖЪР....ИЗРАЕЛ...ВЕЧЕ НЕ НИ Е НЕОБХОДИМ....ПРЕДИ ДА ПУКНЕ....
Ха, ха, ха

2024.09.01 | 21:30

1
Бум бум в анала КАТИЛА бум бум в анала КАТИЛА бум бум в анала КАТИЛА бум бум в анала КАТИЛА

Добави коментар

Водещи новини