Дянков: Бонуси за пенсионерите само при излишък

share

Не ви отива като финансов министър да говорите лъжи от парламентарната трибуна. Това каза депутатът от БСП Мая Манолова към Симеон Дянков по време на парламентарния контрол по въпроса за финансирането на АЕЦ "Белене".

Думите й бяха в отговор на изявлението му, че като финансов министър смята, че нито държавни гаранции, нито финансиране чрез бюджета е удачно за финансиране за "Белене", защото това е непосилно за България. Това би банкрутирало държавата.

Вече 4-та година наблюдаваме два процеса: лавинообразно нарастване на цените и обедняване, замразяване на доходите. Пенсионерите са най-потърпевши. По време на управлението на Сергей Станишев те получаваха коледни надбавки всяка година. Защо не дадохте на българските пенсионери очакваните от тях надбавки, след като ги оставихте с впечатлението, че ще им ги дадете.

С около 350 млн. лв. дефицит приключихме финансовата година. Казвал съм, че коледни надбавки може да има само при излишък. Щяхме да дадем надбавки само при наличие на излишък. само една държава в ЕС приключи с излишък и то малък - Швеция, заяви финансовият министър.

Манолова попита дали пенсионерите ще получат следколедни добавки, след като "сте отличниците на Европа". Според Дянков няма как пенсионерите да получат такива добавки. Миналата есен ясно казах, че ако към края на ноември ние сме на излишък, може да се говори за надбавки. Аз не съм популист и затова харчим толкова, колкото имаме, отговори финансовият министър.

Водещи новини

Още новини