Курумбашев: Референдумът ще е шамар за ГЕРБ

share

Референдумът се прехвърли от темата за това дали да има, или да няма ядрена енергетика в България, към това дали хората са удовлетворени от управлението на ГЕРБ. Това заяви в предаването "Панорама" на БНТ Петър Курумбашев.

Резултатите от общественото допитване ще са първият публичен шамар, който ще получат управляващите от ГЕРБ, допълни той. По думите му, който отговори с "да" на референдума, значи не харесва властта.

АЕЦ "Белене" е една хипотеза, която никога няма да се случи. Това заяви журналистът Иво Инджев. Той обяви, че е много опасно да се строи на определената площадка, което е потвърдено от български и съветски учени.

Покрай АЕЦ "Белене" обаче са се натъкмили много тлъсти котараци, явно и комисионните там са тлъсти, коментира Инджев.

Искаме да построим нещо собствено. Ние желаем централата да бъде изградена с държавно участие, а не ние да носим целия риск за проекта, а да дойде някой чужденец и да вземе всички печалби от него, категоричен бе Курумбашев.

Журналистът обаче контрира с това, че много от развитите икономики вече са се отказали от ядрената си енергетика, защото не виждат бъдеще в нея. 37 ст. трябва да струва токът от АЕЦ "Белене", за да може страната да е на печалба, като се вземе предвид, че не трябва да има никакви разходи по централата. Според него няма бъдеще в проекта.

Според проф. Михаил Константинов темата, времето и идеята на референдума са неуместни и плебисцитът е ненужен.

Водещи новини

Още новини