Сергей Станишев: Лъжите на ГЕРБ вече не минават

share

Човек трябва да бъде сериозен. Не приемам политическите игри. Тези, които са овластени, в случая ГЕРБ, трябва да отговарят за думите си и да бъдат последователни. Това каза в сутрешния блок лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев по повод отговора му "Късно е, либе за китка" на предложението на ГЕРБ за национално съгласие по националните приоритети.

"През изминалите почти 4 г. от мандата им няма нещо, което да са обещали и да са изпълнили изцяло. Премиерът Бойко Борисов постоянно обръща позицията си по ключови теми като палачинка. 4 г. ГЕРБ съществува чрез конфронтация с опозицията, а сега тръгва да търси сближаване. Финансовият министър Симеон Дянков също лъже на институционално ниво. Каза, че коледните добавки за пенсионерите зависят от европари, вчера Европейската комисия го опроверга. Призовавам го, след като парите са Европа са дошли, да ги даде на пенсионерите като следколедни бонуси, защото такива бяха раздадени на администрацията на високо политическо ниво. Да направят нещо с тези средства, защото да връзваш бюджета на гърба на хората, без да обръщаш внимание на социалната политика - така всеки може да управлява. ГЕРБ не са господари на думите си - днес казват едно, утре - друго. Всеки, който изразява недоволство от управлението, бива демонизиран. Опозицията става нагла, лекарите стават убийци, протестиращите фермери - крадци и т.н.", посочи Станишев.

Той призова хората гласуват на предстоящия референдум. "Нека си кажат думата. Виждам как властта се опитва да им внуши, че няма смисъл, че няма да бъде събран необходимият брой гласове и т.н., но нека не се поддават на внушенията. Ако бяхме спечелили изборите през 2009 г., договорът за АЕЦ "Белене" щеше да бъде финализиран и проектът осъществен. Това е истината, останалото са лъжите на ГЕРБ, които действат на пропагандния принцип на Гьобелс, че една лъжа, повторена 1000 пъти, става истина. Колкото и да пропагандират ГЕРБ обаче, хората вече мислят трезво, изтрезняха. Вярвам, че ще вземат разумното решение - не е вярно, че няма смисъл да изразят мнението си на референдума", каза още лидерът на БСП.

Водещи новини

Още новини