Николай Младенов: Целта ми не е да уволнявам хората

share

Сегашният закон за дипломатическата служба бе гласуван през 2001 година и това бе първият закон за дипломатическата служба, каза по Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов.

Сегашните промени в този закон са свързани с няколко групи промени- първата от която е за лустрацията. Според него законът е лустрационен е факта, че министърът на външните работи е отзовал редица дипломати, като заяви, че ще бъдат назначени на работа в страната.

Когато на определени длъжности се назначават хора, които „най- общо казано, не отговарят" на длъжността тогава хората са зависими, каза Ангелов. Ние говорим изобщо за начина,по който се регламентира сега за назначаването на хората на дипломатическа служба. Има над милиард и половина наши имоти зад граница и ще бъде лошо, ако бъдат продадени, които не са в интерес на България, каза Ангел Найденов.

Когато не се стопанисват тези имоти както трябва, те се срутват. Когато се намалят средствата за издръжка на тези имоти, естествено е те да не се поддържат както трябва. Лидерът на партията ни отправи съвсем отчетливо предупреждение към министъра на външните работи и респективно неговия апарат, подчерта Найденов. Девет от посланиците с установена принадлежност са заминали, след като те са били огласено, допълнително още осем са заминали по време на управлението на ГЕРБ, вярно ли е това, попита Найденов.

В отговор министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че „винаги съм смятал, че г-н Станишев е разумен човек, но това, което най- много ме възмути в неговото изказване бе откритата заплаха, която лидерът на партията на социалистите отправи спрямо хората работещи в министерството". Досега не съм чувал някой да е отправял такива заплахи през години. На въпрос дали има намерение да продава имоти зад граница министърът каза, че това ще бъдат имоти, които са само в тежест на бюджета. Такива имоти има в Европа, в Съединените щати.

Има имоти с неплатени данъци, неподдържани и разрушаващи се. Ако някой толкова се е загрижил толкова за това, можеше преди да се инвестира в тези сгради, каза Младенов. Този въпрос не се преценява от мен, а от комисия, която преценява. Там, където има възможност, има добри оферти, има добър пазар, където не се използват както трябва, имотите ще бъдат продадени, каза министърът. Младенов категорично отрече да има връзки между разместванията при дипломатите и продажбата на имотите.

Промените в закона не се правят, за да се махнат някакви хора от министерството, а заради това, страната ни да не е представлявана в чужбина от хора, принадлежали към органите за сигурност. Когато българската държава се представлява в чужбина от човек, който е изградил кариерата си с шпионаж, той подронва авторитета на страната ни. Целта ми не е да уволнявам хората в министерството, подчерта Младенов.

Водещи новини

Още новини