Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

share

Според социологическо проучване на Института за модерна политика, шест партии щяха да получат места в парламента, ако изборите се провеждаха днес.

Националното представително изследване е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю в периода 1-8 ноември 2012 г. Изследването е проведено сред 1000 пълнолетни жители в 86 населени места в цялата страна. Данните сочат, че политическите партии, които биха намерили место в Народното събрание са: ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака" и РЗС, както и партията на Меглена Кунева. 

За ГЕРБ биха гласували 26,1% от всички избиратели. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство. След три години на власт се наблюдава и естествена ерозия на желанието да се гласува за ГЕРБ, но засега това не застрашава водещото място на партията.

21,1% от имащите право на глас пък биха го дали за БСП. В проучването се твърди, че може да се предположи, че това е максимална моментна мобилизация на левите симпатизанти и с оглед на дебатите около провеждането на националния референдум за ядрената енергетика, чийто инициатор всъщност е столетницата.

Въпреки скъсената разлика между БСП и ГЕРБ в сравнение с резултатите от предходните парламентарни избори левицата все още не съумява да се наложи като убедителна и печеливша алтернатива на управляващите.

ДПС отново би имало гарантирано място в Народното събрание с 4,9% от всички избиратели.

От създадените в последно време нови политически партии, шанс да има свое представителство в следващия парламент засега има политическа партия „Движение България на гражданите". Със своите 4,3% от имащите право на глас тази партия би била четвърта политическа сила в парламента.

За резултата на ПП „Атака" от 3,6% допринасял принципът на „скачените съдове" - вероятно общественият интерес около процеса за т.нар. „радикален ислям" в Пазарджик, полемиката в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен граждани, също наливат гласове в националистическата партия.

Според изследването в Народното събрание отново би намерила място партия РЗС на Яне Янев с 1,9% от вота на всички гласоподаватели.Способността на партията да мобилизира своите структури в предизборен период, както и допълнителния потенциал, който й дава обявената готовност да се яви на парламентарния вот през 2013 г. в коалиционна формула с формацията на Веселин Марешки, съдържат потенциал за разрастване.

С подкрепа около и под 1 процент са СДС, ДСБ и НДСВ, което предполага търсене на консолидация и успешни коалиционни формули, които биха позволили преодоляване на 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Водещи новини

Още новини