Кръчмите в Студентски няма да имат вечерен час

share

Кръчмите, които не са под наем в имоти на вузове в Студентски град, няма да имат вечерен час.

Такава поправка в Закона за висшето образование приеха депутатите от образователната комисия в парламента вчера. Те се отказаха от първоначалната идея да затворят всички дискотеки и ресторанти след 22 часа, информира "Монитор".

“Около 4 заведения са в заварено положение”, обясни председателят на комисията Огнян Стоичков. Той допълни, че собствениците вече са инвестирали в своя бизнес при определени условия.

За кръчмите, отдадени от университетите, ще важат старите правила и ще могат да работят до 23 часа. Те ще имат срок от 8 месеца, за да регулират дейността си. Университетите няма да имат право да предоставят ползваните от тях имоти за казина, заведения и барове с работно време след 23 часа. Министерството на образованието ще следи веднъж на 2 години дали ректорите спазват това правило. Така на практика вузовете ще имат право да стопанисват кръчми в общежитията на разстояние по-малко от 100 метра от тях.

Без субсидия ще останат университетите, които си позволят да отдават имоти на кръчмари. В случай че се установи такова нарушение, Министерството на образованието ще предупреждава ректора на даденото учебно заведение да отстрани нарушението. Ако той не го направи, парите на университета започват да намаляват. Ако в срок от 1 г. ректорът продължи да отдава имотите си на кръчмари, просветният министър ще прави предложение за решение на Министерския съвет за отнемане на правото на ректора да управлява дадения имот. депутатите от образователната комисия приеха още в магазините, които се намират в общежития да не се продава алкохол.

Водещи новини

Още новини