Общият брой на негодните яйца е 56 275 броя или 25 % от всички проверени, каза на пресконференция днес д-р Светозар Василев, директор на Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив.
По думите на Василев инспекторите от Областната дирекция са първенци в тази област. Той припомни, че за да може да се установи годността на яйцето и от къде е попаднало в магазинната мрежа, поставеният му печат трябва да бъде с лазерен принтер. За същия период инспекторите са посетили 428 производствени предприятия и са съставили 42 предписания, които трябва да се изпълнят в срок, съобщиха от дирекцията.
До момента са проверени и 746 предприятия и складове за храни от неживотински произход, като в тази категория влизат цеховете за производство на безалкохолни напитки и баничарници.
По думите на д-р Василев при 80% от случаите се съставя предписание на собствениците, което налага повторно посещение на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните. Най-сериозните нарушения в проверените обекти са свързани със състоянието на сградния фонд и остарялото оборудване, каза д-р Василев. Той каза още, че до 15 дни ще започнат проверките в заведенията за бързо хранене и дюнерите. Продължават и проверките на територията на Пловдив и областта в детските градини и училищата.
До момента в две от детските градини са открити нарушения, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Д-р Светозар Василев призова гражданите да подават сигнали в дирекцията, ако се сблъскат с нередности.