Започва Курбан байрам

share

Днес започва големият мюсюлмански празник Курбан байрам. Той се предшества от едномесечен пост за пречистване на душите от сторените грехове. Празникът, който продължава три дни, се свързва с покаянието, помирението и опрощението, разказва БНТ.

Рано сутринта на първия ден от празника мъжете отиват на молитва в джамията. Веднага след това се прибират в домовете си и принасят в жертва овен или теле, което предварително е къносано на седем места и опято от имам.

"Животното непременно трябва да бъде мъжко. Коли се от имама на селото и дясната страна на този коч се раздава на хората. Това показва милосърдието на мюсюлманите и в същото време опрощава греховете ни през цялата година", разказа Вайде Ихлиман – секретар на читалище "Пробуда" в с. Тимарево.

Неизменна част от празника е искането на прошка. По-младите ходят на гости на по-възрастните, поздравяват се, целуват ръце и сядат на празничната трапеза. Тя е отрупана с ястия, приготвени от курбана, но и с млечна баница и сладкиши.

Дните на Курбан байрама за мюсюлманите са свещени и благословени. Те вярват, че произнесените в тези дни молитви непременно биват чути от Всевишния, а желанията им се сбъдват.

Водещи новини

Още новини