Проверяват месото за оцветители

share

Въпреки че няма сигнал за разпространено свинско или телешко месо с оцветители на страните членки на ЕС, освен Швеция, д-р Йордан Войнов - изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, разпореди превантивно да бъдат проверени всички хладилни складове и предприятия, които получават свинско или телешко месо като суровина, от предприятия в други страни членки на ЕС.

Проверките ще продължат една седмица, като при евентуално констатиране на налични количества, ще бъдат предприети съответните мерки и обществото ще бъде информирано своевременно.

От агенцията съобщават, че за периода януари - септември 2012 година, инспекторите към отделите „Растителна защита" към ОДБХ, осъществяващи контрол върху продуктите за растителна защита и торовете, извършиха над 5 300 проверки на селскостопански аптеки, складове за съхранение и търговия с препарати за растителна защита и торове, цехове за преопаковане и други.

Спрени са от продажба, запечатани, иззети или оставени на отговорно пазене 250 литра течни и 1 434 килограма гранулирани и прахообразни препарати за растителна защита. Издадени са 291 предписания, съставени са 35 Акта за установяване на административно нарушение, взети са 182 проби за анализ за съответствие с показателите одобрени при разрешаването на продукта. При извършените проверки са установени 109 нерегламентирани обекта.

Водещи новини

Още новини