Водещите новини! Михайло Подоляк: След пет години ще има мащабни войни в Европа. Илон Мъск поддържа регулярни контакти с Путин от 2022 г.

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 25 октомври   

 

След пет години може да има мащабни войни в различни региони на света, включително Европа. Това изявление направи съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк, съобщава УНИАН, цитирана от „Фокус". 

„Ако демократичният съюз все още не намери тази политическа воля колективно, не вземе най-накрая онези решения, които са абсолютно ясно заявени от президента на Украйна, които са абсолютно ясно посочени в Плана за победа, тогава автократичните съюзи само ще увеличат влиянието си върху глобалния политически процес“, предупреди Подоляк.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк: След пет години ще има мащабни войни, включително в Европа

***


Украинският президент Володимир Зеленски е отказал да се срещне в Киев с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш заради посещението му в руския град Казан, където той присъства на срещата на БРИКС, предаде Франс прес.

„След Казан, той (Гутериш) искаше да дойде в Украйна, но президентът не потвърди посещението", поради „унижението", причинено на международното право в Казан, e заявил високопоставен служител на украинското президентство.

Зеленски отказа да се срещне с Гутериш след посещението му в Русия

***


Сега той продължава с про-путинската реторика и с наливането на пари в кампанията на Доналд Тръмп, който е – на практика – руският кандидат. Кандидат, който ще спре подкрепата за Украйна и ще направи услугата на путин – да спре американската защита на ключови държави от НАТО, за които путин има апетит. 

Мъск налива по един милион долара на ден в тази кампания. 

Тръмп е обещал на Мъск да го назначи на пост в кабинета му. Очакванията са да му направи и друг подарък – под формата на гигантски данъчни облекчения. 

Затова и Мъск смени лагера. През 2020 г. подкрепяше Байдън, но демократите не му обещаваха подобни неща. Републиканците пък нямат проблем с това да продават постове в кабинета и да подаряват милиарди долари на най-богатите срещу пари в партийната каса.

Говорещият срещу Украйна Мъск открито подкрепя Руския Кандидат за Белия дом

***


Илон Мъск е започнал да поддържа „регулярни контакти“ с руския президент Владимир Путин от края на 2022 г., твърди в своя статия в-к „Уолстрийт джърнъл“.

Американското издание позовава информацията си на настоящи и бивши правителствени източници от САЩ, Европа и Русия.

Илон Мъск поддържа регулярни контакти с Путин от 2022 г.

***


„Двамата основни претенденти за президент на САЩ Доналд Тръмп (от Републиканската партия) и Камала Харис (от Демократическата) имат еднаква подкрепа в седемте ключови щата", предаде "Блумбърг".

Доналд Тръмп и Камала Харис с еднаква подкрепа в седемте ключови щата

***


Дори и Северна Корея да е предприела подобни стъпки, те са съобразени с международното право, макар и някои да се опитват да ги опишат като незаконни, каза заместник-министърът на външните работи на КНДР Ким Джон-гю в изявление, разпространено от севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

Пхенян: И да има севернокорейски войски в Русия, това е съобразено с международното право

***


Очакваме глобалната икономика да нарасне с 3.2% тази година и да се забави до 3.1% годишен растеж след пет години.

Кристалина Георгиева алармира: Светът е заплашен да заседне в коловоза на нисък растеж и висок дълг, тоест: по-ниски доходи и по-малко работни места

***


Сърбия може да се откаже от ЕС и да се присъедини към БРИКС, смята президентът страната Александър Вучич, пише вестник „Таймс". 

Изданието коментира, че Белград отдавна балансира между Изтока и Запада, но с войната в Украйна, която принуди света да вземе страна, везните все повече се накланят към Кремъл.

"Таймс": Сърбия може да се откаже от ЕС и да се присъедини към БРИКС

***


Руската централна банка (РЦБ) обяви днес, че вдига основния си лихвен процент от 19 на 21 на сто - най-високото равнище от 2003 г., в опит да овладее високата инфлация, чийто темп е 8,6 на сто през септември.

Руската централна банка повиши водещата си лихва до 21%

***


Централната избирателна комисия даде разрешение на МВР да бъдат изнесени от склада и да бъдат транспортирани до Секционните избирателни комисии всички машини за гласуване в страната, като това се случва по утвърдения транспортен график.

ЦИК разреши на МВР да транспортира всички машини за гласуване в страната

***


Автокрадец е блъснал полицай в София в опит да бъде арестуван. Униформеният е в болница, но в стабилно състояние.

Асен Колев - Хастара е автокрадецът, прегазил полицай в София

***


Софийският градски съд (СГС) насрочи за следващата седмица начало на делото срещу бившия следовател Петьо Петров, обвинен за документна измама в особено големи размери, съобщиха от съда.

Във вторник ще е разпоредителното заседание по процеса. Разследването срещу Петров приключи задочно, тъй като още при внасянето на обвинителния акт в съда прокуратурата съобщи, че местоживеенето му в страната не е известно и след щателно издирване не е установен.

Делото срещу Петьо Петров започва следващата седмица

***


Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета и като процес, и като съдържание. Бюджетът за следващата година ще бъде индикатор дали вървим в правилната посока. 

Това каза гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) и Управител за България в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон, където участва в годишните срещи на Световната банка и МВФ.

Управителят на БНБ: Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета

***


 

Водещи новини

Още новини