„Демократичен център” ще следи за предизборни шашми

bgonair
share

Новата гражданска инициатива „Демократичен център“ обединява експерти от различни области, за да работят по важни обществени теми, съобщи бившият заместник-министър на електронно управление, съветник на служебния вицепремиер Иван Демерджиев по изборния процес, народен представител на 45-о, 46-о, 47-о Народно събрание Благовест Кирилов. Той е предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Председател е на управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги. Паралелно с това преподава в Техническия университет – София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт.

„Нашата основна мисия е да повишим общественото доверие в държавните институции чрез повече прозрачност и отчетност.

В рамките на „Демократичен център“ ще следим дейността на изпълнителната и законодателната власт, ще правим анализи и предложения, както и ще сигнализираме за установени проблеми и нередности. Първата ни стъпка е свързана с наблюдението на предстоящия изборен процес, за да гарантираме неговата честност и легитимност.

Като бивш народен представител и заместник-министър на електронното управление,

настоявам за навременен и задълбочен одит на системите, използвани в изборния процес, особено на софтуера за отчитане на гласовете.

Един и същ софтуер отчита резултатите от машинното и хартиеното гласуване, което създава рискове, ако няма качествен контрол. Ние от „Демократичен център“ призоваваме за незабавен одит, за да върнем доверието в изборната система. Информационно обслужване показва картинки и дори не демонстрира как работи тя. Това е като да отидете в шоурум, да поискате тестдрайв и да ви покажат клипче как колата се движи. Истински одит се прави от специализирани институции, а не на крак пред няколко камери. Всичко друго е проформа.

Също така, акцентираме на недостатъчната прозрачност около организацията на изборния процес, която засилва съмненията и недоверието на обществото. Прозрачността трябва да бъде приоритет за институциите, които отговарят за провеждането на изборите. Нашият екип ще работи активно, за да следи за всякакви нередности и да информира обществото.

„Демократичен център“ разработва и специален политически компас, който

с помощта на изкуствен интелект ще съпоставя позициите на политическите партии, за да даде на избирателите по-ясна представа за техните програми и действия.

В допълнение към това, ние ще се борим с купения и контролиран вот – два различни проблема, които изискват различни решения. Ще събираме и анализираме данни по време на изборите, за да осигурим по-голяма прозрачност, а младите хора ще бъдат ключов приоритет за нас чрез нашата Академия за обучение, която ще ги подготви да участват активно в демократичния процес.

Водещи новини

Още новини