Благовест Кирилов: Прикритият със закон инхаус ощетява държавата вече години наред

  • 29 март 2024 14:33

  • 1057
  • 0
Благовест Кирилов: Прикритият със закон инхаус ощетява държавата вече години наред
© личен архив

Благовест Кирилов е бивш заместник-министър на електронно управление, съветник на служебния вицепремиер Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. по изборния процес, бил е народен представител на 45-о, 46-о, 47-о Народно събрание. Благовест е предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Председател на управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги. Паралелно с това преподава в Техническия университет – София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт. 

Прикритият със закон инхаус ощетява държавата вече години.

И в момента е практика директното възлагане към "Информационно обслужване", което подкопава прозрачността и конкуренцията в сектора.

За съжаление то е и законово регламентирано през Закона за електронното управление и решение на Министерски съвет на Република България.

Така се поставя под риск ефективното усвояване на европейските фондове, предназначени за цифровизация и киберсигурност.

Изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ AД, г-н Ивайло Филипов казва:

„…ясно е разписано, че прогнозните стойности се определят съвместно от административния орган и системния интегратор…“

Това поражда много въпроси, на които следва да отговорят и редица бивши министри.

Факти:

Първо - как става това? По какъв механизъм? Ето пример:

През 2021 г. министър Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има заявява проект за реализиране на система за мобилно приложение за електронна идентификация (т. нар. BGID). Прогнозната стойност, която бе обсъждана включително и на коалиционни съвети, бе около 800 хиляди лева с ДДС. В последствие проектът бе възложен пряко на „Информационно обслужване“ АД и цената изведнъж се промени на 2,1 млн лв с ДДС. Защо, г-н Божанов?

Второ - защо при възлагане на ИО АД общата цена за услуга и поддръжка винаги се покачва, а никога не спада, ако се верни думите на г-н Филипов, че управляваното от него дружество с основно държавен капитал е партньор на държавата и не действа с цел печалба?

Пример:

През 2023 г. от Министерство на електронното управление е прекратен проект за изграждане на централизиран „регистър на регистрите“ (ИСЦИПР). За същия има финансиране по оперативна програма „Добро управление“ от 1,5 млн. лв. Следва превъзлагане към „Информационно обслужване“ АД, като цената му вече е близо 12 млн. лв. с ДДС, губейки и европейските средства. Защо, г-н Йоловски?

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1057 0

Свързани новини

Водещи новини