Благовест Кирилов: Най-честият отговор на е-министъра е: “не знам” и “не мога да ви кажа”

  • 16 май 2024 13:38

  • 675
  • 0
Благовест Кирилов: Най-честият отговор на е-министъра е: “не знам” и “не мога да ви кажа”
© bgonair

Коментар на Благовест Кирилов, бивш заместник-министър на електронно управление, съветник на служебния вицепремиер Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. по изборния процес, бил е народен представител на 45-о, 46-о, 47-о Народно събрание. Благовест е предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Председател на управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги. Паралелно с това преподава в Техническия университет – София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт.

Заявката на министъра на електронното управление Мундров за прозрачност на удостоверяването на машините за гласуване се оказа химера. За първи методиката за удостоверяване е утвърдена, без да се проведе среща за обсъждане със заинтересованите страни.

В МЕУ нищо не се е променило от местните избори насам. Министърът е същият, но с ново име.

Най-честият му отговор е “не знам” и “не мога да ви кажа. Притеснение буди, че в свое интервю по Нова телевизия министър Мундров заяви, че не знае точно колко машини има, но нямал притеснения за гласуването.

Министърът не е запознат и със съответните закони, тъй като се позовава на текстове в тях, които не съществуват, например според него „защитената среда се изгражда по закон“. Чуваме хвалба как никога не е имало повече време за удостоверяване, същевременно обаче досега реално действия няма. Комуникацията с ЦИК протича с „писма“, показателно, че съвместна работа няма.

Заявката му пред комисията по електронно управление в Народно събрание, че всички екипи и външни експерти ще бъдат представени със своята квалификация преди началото на удостоверяването, също се оказва невярна.

И накрая –

единственото министерство с проведена успешна вътрешна ротация се хвали как имат квалификация да се справят, като същите се провалиха на предходните избори.

Предвид поведението на министъра и екипа му остава отворен въпроса дали, дори да има „подпис“, всичко ще е изрядно.

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
675 0

Свързани новини

Водещи новини