По случай празника на Севлиево: Наградиха институции, граждани и фирми

Община Севлиево
share

Институции, граждани и фирми от Севлиево получиха отличие за празника на града. По традиция почетните официалните отличия „Почетен знак Севлиево" се връчват на тържествена сесия на Общински съвет – Севлиево навръх 14 октомври, когато градът почита своята закрилница – Света Петка българска, съобщиха от пресцентъра на общината.

Светицата се почита като закрилница на децата и жените, пазителка на семейството и рода, на домашното огнище. Петковден в Севлиево е не само празник на града, но и символ на родолюбието и на духовните устои. Празничният ден започна с литургия във всички храмове в общината за закрилницата на града.

„Севлиево е град, който с памет за традициите гради бъдещето. Именно в съзиданието е и нашата сила! С възрожденския плам на нашите деди в сърцата си и с любознателния интерес към иновациите в умовете си, ние, гражданите на Севлиево, заедно превърнахме града си в уютен дом - не само за всички нас, но и за стотици работодатели и инвеститори, за гости от близо и далеч. Благодарение на това, Севлиево е една от най-проспериращите общини в България. Пожелавам ви здраве, мъдрост и позитивизъм, кураж и вяра, защото именно в това се крие ключът към успеха“, каза кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов в приветствието си по време на тържествената сесия.

Председателят на Общнски съвет - Севлиево д-р Явор Памукчиев приветства наградените и отправи благопожелания към всички севлиевц. 

От 12 ноември 1998 г, съгласно „Статут за удостояване с официалните отличия на Община Севлиево", официалните отличия „Почетен гражданин на Севлиево" и „Почетен знак - Севлиево" се присъждат за изключителни или големи заслуги в областта на стопанския, духовния и обществения живот. Тези заслуги могат да бъдат изразени в принос за постижения в областта на науката, техниката, културата, образованието, спорта, изследователската, стопанската и обществена дейност. Общинският съвет разгледа и прие днес постъпилите предложения за удостояване с официалното отличие "Почетен знак – Севлиево.

Тазгодишните носители (по азбучен ред) са:

ВЕСЕЛА ЙОРДАНОВА И ЙОРДАН ЙОРДАНОВ - главни художествени ръководители и хореографи на ФА „Развитие", Детски фолклорен ансамбъл „Развитие", Детска школа за народни танци и Курса за овладяване на български народни хора при Народно читалище „Развитие-1870" Севлиево.

ДАНАИЛ ЛАЛЕВ - четвърти мандат председател на Народно читалище „Развитие-1870". През 2024 г. е награден с най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век" - „Златен печат на Цар Симеон Велики". Три мандата е общински съветник в Общински съвет - Севлиево.

Д-Р ДЕНЬО ДЕШЕВ - завежда Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов" ЕООД - Севлиево. Той има изключителен личен принос и всеотдайност в помощ и успешното лечение на стотици наши съграждани в условията на масовата епидемия от СОВИД-19 в изминалите. 2-3 години в епидемиологична обстановка, както и дългогодишен принос за преодоляване на множество инфекциозни заболявания за гражданите на Севлиево. През 2020 г. д-р Дешев е удостоен с отличие „Сребърна звезда" от Българския лекарски съюз на годишните лекарски награди.

Д-Р ДИМИТЪР ЦАНКОВ - от 2017 г. е Началник на хирургичното отделение в УМБАЛ „Света Марина" Плевен. От 2012 г. работи с екип, един ден в седмицата в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов" ЕООД - Севлиево. Извършва консултативни прегледи в ДКЦ - Севлиево с цел да доближи квалифицираната помощ до обикновените граждани на Община Севлиево, където са извършени около 4 000 операции.

Д-Р ПЕТЕР МАКСИМИЛИЯН ХАМБЕРГЕР - от 2008 г. е управител и на „Хамбергер България'' ЕООД в Севлиево. Председател на Управителния съвет на Асоциацията на германската паркетна индустрия (VDP) и член на Управителния съвет на Европейската паркетна асоциация (FEP).

ДОЦ. Д-Р ПЕТКО КАРАГЬОЗОВ - началник на Клиниката по Гастроентерология при АСК УМБАЛ „Токуда". При цялата си ангажираност и научна дейност, никога не е отказвал помощ и съдействие на свой съгражданин. Много от нае дължат доброто си здраве на него. С личната си помощ и подкрепа той е заслужил дълбокото уважение на жителите на Севлиево. 

Севлиево кандидатства по проект за ефективно улично осветление в шест села

„ИДЕАЛ СТАНДАРТ ВИДИМА" АД - тази година празнува своята 90-годишнина. През всичките години компанията непрекъснато е в процес на развитие, разширяване, внедряване на нови технологии и производство на иновативни продукти. Успехите й безспорно се дължат на работещите в него близо 3000 работници и служители. Това е компания, която е променила към по-добро много човешки съдби. „Идеал Стандарт-Видима" АД се превърна в един от най-големите работодатели на Централна Северна България, един от най-големите данъкоплатци и емблематична не само за региона, а и за България.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СЕВЛИЕВО. Тази година се навършват 70 години от създаването на Исторически музей Севлиево, 100 години от началото на музейното дело в града. Музеят организира творчески ателиета, изложби, възстановки и други културни и образователни прояви. Популяризира историята, значимите личности и богатото културноисторическо наследство на Севлиевския край.

МИРОСЛАВ МАРКОВ - над 20 г. „М-Прес", в партньорство с Исторически музей - Севлиево, издават ежегоден тематичен календар, свързан с историята на града. През 2017 г. създава постоянна изложба, посветена на градската часовникова кула и нейната съдба през последните 245 г.

„ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ - СЕВЛИЕВО" ЕООД стопанисва и управлява централен пазар за плодове и зеленчуци, и пазара за промишлени стоки. Въпреки силната конкуренция от страна на хипермаркетите, пазарът си остава предпочитано място за пазаруване.

ОГНЯН ВАСИЛЕВ ГАНЕВ - изпълнителен директор на „Деари Фууд България" АД, млекопреработвателно предприятие. Един от добрите работодатели в Севлиево, съпричастен към проблемите на града и на всеки свой съгражданин.

СНЕЖАНА ВЕЛЧЕВА е художничка, която през целия си съзнателен живот работи с деца в школата по изобразително изкуство към Детски арт център „Видима". През школата средногодишно минават около 40 деца, което прави около 1 000 деца досега. Голяма част от тях продължават по пътя на изкуството. Вече има много, които се изявяват в областта на изобразителното изкуство, дизайна и архитектурата.

СК ПО САМБО И ДЖУДО "РАКОВСКИ" - половин вековната история на школата е белязана от стотици медали - от държавни, балкански, европейски и световни първенства.

ТИХОМИР БЛАГОВЕСТОВ - с помощта на членове на Читалището в село Сенник, приятели и доброволци, той съумя да мобилизира усилията им в поддържане на къщата-музей Дан Колов и популяризиране на живота му, който може да служи за прекрасен пример на поколенията, особено в този момент. С негова помощ бяха осигурени допълнителни средства за ремонт на къщата, оформяне на кино зала за посетители, открита беше дарителска сметка и сега със съдействието на община Севлиево се изработва восъчна фигура на бореца, която ще бъде изложена в къщата-музей.

„ХИТАЧИ ЕНЕРДЖИ" е световен технологичен лидер, който развива устойчиво енергийно бъдеще за всички. През 2020 г. изкупува подразделенията на ABB в цял свят за •производство на високоволтови продукти, в това число и ABB в Севлиево, с около 500 служители. Четири години по-късно е изградена компания, която предоставя защитена и комфортна работна среда за над 1000 служители. Целта на „Хитачи Енерджи" е да бъде добър и предпочитан работодател и партньор в България има значителен принос в икономическия и социалния живот в региона. През изминалата година дружеството е направило редица спонсорства към спортни клубове, социални заведения и културни дружества.

Отличените благодариха за признанието и споделиха мили думи за своята работа в Севлиево - градът, в който живеят, работят и който развиват от години с дейността си. Сред гостите, които уважиха празниците в града бяха и делегации от побратимените градове: Сентеш в Унгария, Велашке Мезиричи в Чехия и Гевгелия в Република Северна Македония.  

Водещи новини

Още новини