Вместо казарма да въведем задължителна служба в парламента: всеки от нас – по една година във властта

Булфото/Pixabay/Novini.bg
share

Вече няколко пъти съм писал, че трябва да се въведе психотест за депутати и политици; чудил съм се – ако за шофьорска книжка е необходимо, как за управление на държавата – не е…

Вече започвам да се разколебавам обаче… 

Въведе ли се психотест, ще останем без депутати и министри. 

Той, психотестът, не знам дали знаете, но не е само да прецени дали сте куку или не, но и да прецени други ментални и поведенчески девиации. Например психопатии, социопатия, предразположеност към насилие, липса на контрол над импулсите, агресивно поведение – все неща, които са потенциално опасни за околните. 

Та, не вярвам да имаме и трима министри и петима депутати, ако го въведем. Май размислих…

Затова се връщам към една стара моя идея – жребий. Мàнете ги изборите, дайте да въведеме жребий и всички пълнолетни да се менкаме на управлението. 

Всеки от нас – по една година в управлението. Като казармата едно време. 

Знам, че ще инсталираме и много неграмотници така, но поне (математическите шансове са, че) част от тях ще са добронамерени. Малко тъпи, но добронамерени – ще търсят съвет, ще търсят начин, ще поработят за България поне малко. За разлика от досегашните ни „експерименти“. 

Второ, чисто математически, ще имаме по-голям шанс в управлението ни да има по-малко престъпници, разследвани, осъждани и заподозрени участници в ОПГ-та, ударени от закони за корупция и клиенти на Европейската прокуратура.

Трето, ще вдигнем нивото на парламентаризма, защото обикновените хора ще се стараят повече. Най-малкото, повече ще се стараят да изглеждат адекватни. 

Четвърто, по-зле няма да стане, това поне е ясно. 

Пето, в България все пак има българи, на които им пука и са готови да работят, просто системата е нарочно счупена по определен начин, че да може чукундурите да пускат само себеподобни чукундури в политиката, от които очакват да се държат и крадат като тях.

Шесто, рано или късно можещи и знаещи ще попаднат в политиката и ще свършат нещо различно от споменатото в пета точка. 

Ето затова е добре да започнат да влизат и случайни хора. И като казвам случайни, имам предвид наистина случайни, защото сега – като кажеш, че някой е „случайно попаднал в политиката“, имаш предвид, че е тъп некадърник, но иначе на всички ни е ясно, че няма нищо СЛУЧАЙНО в попадането му в политиката и че е нечий човек. 

Ще имаме шанс по-малко лъжци да говорят от телевизора и да промиват мозъка на природонаселението. 

Чисто математически, имам предвид. 

В момента парламентът се пръска по шевовете от лъжци, които не се свенят да лъжат, че дори да наричат путин „добър държавник“ или нападат българските учители, лъжейки, че има някаква пропаганда, подклаждат насилие между българи и трупат банкови сметки (в евро, разбира се), лъжат за пътната карта на путински поток, воюват помежду си кой да инсталира главен прокурор, бутат се на опашката за народната софра, ръгат се с лакти кой да заложи по-добър медиен капан за обикновения българин. Въобще, положението е „весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика“. 

Някой да им е потърсил сметка? 

Някой да има механизъм да им потърси сметка? 

Е, изборите, да. Те са такъв механизъм. Но чуковете в парламента така излъгаха хората, че хората вече си мислят, че изборите не са важни. 

В началото на COVID пандемията, шефката на Фармацевтичния съюз тогава предупреди, че трябва да се направи нещо, защото може да останем без лекарства и прокуратурата ѝ повдигна обвинение, че всява паника.

Депутати и „политици“ масово всяват паника у българите, че и насилие подклаждат. И нищо…

Положението все е „Бай Ганьо прави избори“…

„- Не ми дрънкайте много-много, аз ви казвам, че трябва да изберем правителствени! - извика бай Ганьо и удари силно по масата.

- А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели? Ами че ти бе, бай Ганьо, нали си; уж либерал - осмели се да възрази Бочоолу.

- Кой ти каза, че съм либерал! - попита строго бай Ганьо.

- Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли - ти сам каза, - че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? - възразяваше Бочоолу.

- Ей че си прост! - отговаря със снизходителна усмивка бай Ганьо. - Че какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?

- Имаш право, твоя милост! Бочоолу, налягай си парцалите, недей го опява! - обади се Гочоолу. - И аз съм консерватор.

- Ами че аз на гроб камък ли съм! Аз съм пък хептен консерватор - изтърси Дочоолу, - я стани и ти бе, Бочоолу, един консерватор, че да ги пипнем онези, да не могат да мръднат“.

Бай Ганьо прави избори (Алеко Константинов)

____________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини