167 стоманобетонни панела, тежащи колкото 500 автомобила, са изработени досега за ремонта на "Дунав мост" при Русе

АПИ
share

Общо 167 стоманобетонни панела всеки с размери 2,48 м на 4,40 м и тегло 5,6 тона са изработени от началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе. Готовите панели са с общо тегло над 935 тона, колкото е общото тегло на близо 500 леки автомобила.

 Между 25 септември и 1 октомври са демонтирани 13 пътни панела в дясната лента за движение, с което общият им брой достига 125 и са монтирани 11 нови или общо 110 до момента. Работи се в отсечка с дължина от над 400 метра и строително-монтажните работи се изпълняват по утвърдения график.

За осъществяване на връзката между новата пътна плоча и стоманените главни греди се монтира армировка и се заваряват свързващи болтови дюбели. Всяка една връзка се закрепва с бетон. Това осигурява както повишаване на носещата способност на пътната конструкция, така и подобрява устойчивостта ѝ при очакваните вибрации от тежкия пътен трафик.

След завършване на подмяната на пътните панели в участъка ще започне монтажът на армировката за тротоарния блок и парапетните стълбчета в участък с обща дължина 172 метра. Успоредно се извършват и дейности по подготовката на пътната плоча за полагане на хидроизолация. На всички стоманени елементи  ще бъде нанесена трипластова антикорозионна защита. Общата дължина на участъка с подменена антикорозионна защита от началото на ремонта на моста е 172 метра.

Демонтирани са осветителните стълбове и пешеходния парапет във втория затворен участък на Дунав мост при Русе

През следващата седмица графикът на дейностите предвижда изработването и монтажа на нови стоманобетонни панели, поставянето на болтови дюбели за връзка между панелите и стоманените главни греди. Строителните дейности продължават да се извършват без спиране на движението и съоръжението няма да се затваря. На обекта се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи.

Актуална информация за ремонтните дейности може да бъде намерена в специалната секция „Информация за ремонта на Дунав мост“ на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Екипът на Агенцията предоставя регулярна актуална информация за ремонта на съоръжението и е на разположение за допълнителни въпроси и уточнения, съобщават от АПИ.

Водещи новини

Още новини