Хиляди декари борови гори са изсъхнали в региона на Велико Търново

Novini.bg/ Canva
share

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията.

Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и лесовъдите.

Най-засегнати са насажденията край Арбанаси и Шереметя, където почти всички борове са изсъхнали и трябва незабавно да бъдат отсечени. Около това становище се обединиха лесовъдите от общинските и държавните горски стопанства в района, които проведоха спешно заседание по лесозащита.

Проблемът беше тема и на сесия на Общинския съвет във Велико Търново.

Обсъдиха мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново

Според експертите причините за масовото съхнене на боровете са натрупване от много неблагоприятни фактори като екстремните летни температури и продължителни засушавания, извънредно силната и едра градушка от юни, която е причинила сериозни повреди по короните на дърветата и дълбоки наранявания на кората, през които са проникнали тежки гъбни заболявания.

Във великотърновския квартал "Чолаковци" вече е проведена процедура за сеч на боровете на площ от 111 декара.

От Северното централно горско предприятие посочиха за БНР, че трябва да се разработи съвместна програма за възстановяване на засегнатите площи и обезпечаването ѝ със средства, работна ръка и посадъчен материал.

Водещи новини

Още новини