Арх. Петър Торньов: В София има абсолютен хаос в строителство и презастрояване, качеството на новостроящите се комплекси е покъртително

Pixabay
share

В София има абсолютен хаос в строителството и презастрояване. Качеството на новостроящите се комплекси е покъртително – няма зеленина, няма инфраструктура, те се превръщат в едни гета. Това каза aрхитект Петър Торньов в интервю за "Фокус".

В Европа се счита, че по-високата гъстота на застрояване може да върви ръка за ръка с високото качество на живот, отбеляза той. "Когато повече хора живеят на малко пространство, но качествено, това е много устойчиво от екологична гледна точка, защото не разпиляваш ресурси", поясни архитект Торньов.

София има Общ устройствен план от 2009 г. Проблемът по думите му е, че Столична община не разполага със звено, което да планира. "Работи се на парче. Подробните устройствени планове, които се правят за районите, се правят за някаква зона, под някакъв инвестиционен натиск. Има една централна структура, която се ръководи от главния архитект на града. Тя не може да планира, да играе ролята на строителен надзор и всъщност от там идва проблемът", обясни архитект Торньов.

Създаването на такова звено според него би променило визията на София. "Много е важно как то ще се структурира. Имаше такъв опит със "Софияплан" – организация, създадена по времето на главен архитект Здравков. Тя направи много интересни проучвания, които обаче си останаха на ниво проучвания", допълни той.

Доход от минимум 1800 лв. на месец, за да опитате със заем за дом

Функцията на главния архитект би трябвало да бъде чисто административна. "Ние очакваме от него да бъде администратор, да проверява дали тоалетните са направени като хората и от друга страна очакваме да бъде големият визионер, който да реши с един замах проблемите на града. Една институция не може да направи това, трябва да има структуриране, да има отдел, който се занимава с визията, проектирането и развитието на града, и то по райони, и в същото време от другата страна да бъде строителната полиция, която да проверява дали всичко се случва ОК. Тези две звена трябва да могат да комуникират много добре", смята архитект Торньов.

Запитан какво би било първото нещо, което би променил в градоустройството на столицата, той отговори, че би преструктурирал центъра. "Бих редуцирал движението по бул. "Тодор Александров" и "Цар Освободител", защото в момента това е трафик артерия, която свързва южната със западната част на града. Имаме изключително много трафик, който минава от тук, който е транзитен трафик в голямата си част. Това са хора, които от единия край на града отиват до другия през самия център и разделят знаково място като площад "Света Неделя" и северната част на града", обясни архитектът.

Терзиев надгради архитектурната си закачка с Борисов: Щом е подготвен - ние даваме шанс на най-добрите

По думите му центърът на столицата е микромодел на цяла София. "Северната част на центъра е много по-западнала от южната. Има една сериозна граница, която разделя по някакъв начин центъра на две. По подобен начин функционира целият град. В южните му части е пренаселено, строи се повече, цените са по-високи, има голям инвестиционен натиск, докато в северните части на града е много по-спокойно. На север има много повече територии, защото на юг застрояването се движи по планината, пъпли в Националния парк и се опитва да превзема все повече и повече територии, което не само е грозно, но не е ОК и от екологична и етична гледна точка, при положение че има огромни територии на север и изток", посочи архитект Торньов.

За да стане северната част на столицата атрактивна, трябва по някакъв начин да се провокира реално търсене на имоти, а не само да се застроява с инвестиционна цел, смята той. "В момента се строят огромно количество жилищни сгради, чиито апартаменти попадат в ръцете на шепа хора. Те стоят празни, защото някой е купил 300 апартамента, защото няма къде да си сложи парите и няма никакво въображение", коментира Петър Торньов.

Борисов извади флумастера и започна да чертае скици с Нанков и Фандъкова: Искаме да си донаправим София

Трафикът е проблем на всеки голям град, включително и на София. "Всеки голям град има своя собствена политика за това как да се бори с трафика, как да го преструктурира, как да се оптимизира. София има много пропуснати ползи в тази посока", смята той.

Водещи новини

Още новини