Водещите новини! Колко е голям рискът БСП да не влезе в следващия парламент? Русия удари болница и ВУЗ и в Украйна – над 40 жертви (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 3 септември   

 

„Все пак резултатът им [на ДПС] от последните избори дава шанс и на двете групи да влязат в НС. За БСП нещата обаче не са точно така – те са на близък санитарен минимум до четирите процента“.

„Наблюдаваме трансформацията или разсипията на последните две партии от прехода. ДПС никога няма да е същата. Партията в последните 20 години не следваше своята политика за изграждане и функциониране на собствената си партия. Виждате, че ги няма онези млади и изключителни кадри, които ДПС си отглеждаше. Те сега са на по 40 години, но не виждаме нови да идват“.

Доц. Буруджиева: ДПС никога няма да е същата

***


„Двете ДПС-та не могат да бъдат регистрирани от ЦИК с наименованията им от вчера. Няма как да има две регистрирани две партии с абревиатурата ДПС. 

За мен казусът ще бъде отнесен до ВАС и тепърва ще станем свидетели на нови сериозни драми. Не можем да намерим никаква логика в двете коалиции ДПС от вчера. 

В България има регистрирани над 200 политически партии, но повчето от тях са кухи и служат само за мандатоносители“.

Доц. Любенов с прогноза: Тепърва ще гледаме още драми в ДПС, догодина ще има нови избори

***


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаря днес следобед в Брюксел с кандидатите за еврокомисар на България Екатерина Захариева и Юлиян Попов, съобщава БНТ.

Урсула фон дер Лайен разговаря с Екатерина Захариева и Юлиян Попов

***


Общият брой лица, на територията на Република България, без актуален постоянен адрес и без издавана лична карта са 52 052. От тях 2291 лица са на възраст между 14 и 18 години, а над 18 години са 49 761 лица.

Това става известно от отговор на парламентарен въпрос на служебния вътрешен министър Атанас Илков, публикуван на сайта на парламента.

МВР: Без актуален постоянен адрес и без издавана лична карта са малко над 52 000 българи

***


"Ди Велт": София става все по-колоритна, служителите на летището са любезни, жителите на града охотно оказват помощ на туристите

***


„Най-малко 47 души загинаха вследствие на руски ракетен удар срещу североизточния украински град Полтава", написа киевското издание „Обозреватель".

„Днес при терористична атака срещу Института по далекосъобщения и съседна болница в Полтава бяха убити най-малко 41 души. Ранените са като минимум 180", това каза президентът на страната – жертва на агресията на Москва Володимир Зеленски.

„Издирвателните и спасителните операции продължават. Работещите в службите изваждат хора от разрушените сгради на висшето учебно заведение (ВУЗ) и здравната институция", добави държавният глава.

Русия удари болница и ВУЗ и в Украйна. Над 40 жертви

***


„Двадесет и петима души са спасени от службите след днешната атака на руските въоръжени сили срещу североизточния град Полтава", предаде киевската медия УНИАН.

„Благодарение на усилията на екипите за издирване бяха спасени 25-ма души. Единадесет от тях бяха извадени от разрушените сгради на Института по далекосъобщения и близката болница", каза говорител на властите.

25-ма души са спасени след днешната руска атака срещу Полтава

***


„Русия започна да подготвя децата за война," това написа британският вестник „Дейли мейл", който се позова на данни от военното разузнаване на Обединеното кралство.

„От вчера (първия учебен ден) руските ученици от 15 до 18-годишна възраст започнаха да се обучават как да боравят с огнестрелно оръжие и да преминават през общовойскова подготовка", добави изданието.

Русия подготвя децата за война

***


Новоназначените украински войници се подготвят интензивно за боеве в опит да сдържат настъплението на Москва. Екип на местната редакция на ВВС посещава таен полигон в Черниговска област, където се провежда обучението, за да разговаря с украински новобранци, пише „Фокус".

"Ако дойде заповед, ще тръгнем и към Москва": готвят украинските новобранци за боевете в Курска област

***


Украинският президент Володимир Зеленски ще се опита за последен път да получи съгласието на САЩ за нанасяне на удари по цели дълбоко в руска територия със западни оръжия, пише The Economist, цитиран от „Фокус".

В статията се казва, че Зеленски ще отправи молбата си до президента на САЩ Джо Байдън в Ню Йорк през следващата седмица. Ако ръководителят на Белия дом не одобри искането на украинския лидер, той ще го предаде на следващата администрация, която ще разгледа този въпрос.

The Economist: Зеленски отива в САЩ за последна молба към Вашингтон да позволи удари по територията на Русия

***


Олимпийска лекоатлетка е хоспитализирана, след като приятелят ѝ запалил с бензин в дома ѝ. Спортистка Ребека Чептегей е приета в болница със 75% изгаряния, съобщи Daily Mail, предава Нова. 

„Двойката беше чута да се кара пред къщата си. По време на кавгата гаджето е забелязано да излива течност върху жената, преди да я изгори. Заподозреният също беше обхванат от огъня и получи сериозни изгаряния", каза още той.

Олимпийска лекоатлетка е със 75% изгаряния, приятелят ѝ я подпалил с бензин

***


 

Водещи новини

Още новини