Паметник на Цар Иван Александър беше открит до Средновековната крепост Русокастро

Bulphoto
share

Триметров паметник на цар Иван Александър беше открит днес до Средновековната крепост Русокастро в община Камено.

На церемонията присъстваха представители на местната власт, общественици и граждани. Монументът на българския владетел, управлявал втората българска държава цели 40 години, е изграден по идея на директора на Регионален исторически музей – Бургас, д-р Милен Николов, подчерта кметът на община Камено Жельо Вардунски, съобщава БТА. 

С откриването на паметника припомняме събитията, които са се случили в нашия край. Именно Цар Иван Александър успява заедно с войската си да присъедини територията след битка с византийците през 1332 година, каза той. По време на церемонията Вардунски връчи плакет на директора на бургаския музей, като подчерта и ролята на дарителите за изработването на монумента. Сред тях са Янчо Проданов и Руси Куртлаков, които също получиха плакети. От своя страна Милен Николов връчи такъв на Жельо Вардунски. 

Приключи археологическият сезон за проучване на средновековния град Русокастро

Сигурен съм, че образът на Цар Иван Александър ще бъде разпространен у нас от многото туристи, които ще се снимат тук. Нека го съхраним за поколенията. Не бива да живее само за себе си, трябва да оставим нещо на този свят, каза Куртлаков, в чието студио в Камено беше изработен монумента, дело на скулпторите Атанас Стоянов и Даниел Кънчев. За произведението е използван врачански варовик. 

На днешната церемония присъства и областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова. Тя посочи, че предстои изграждането на още няколко паметника в общини от областта. Изграждането на паметника е осъществено от инициативен комитет с членове: Жельо Вардунски, проф. Мария Нейкова, Руси Куртлаков и д-р Милен Николов. Благодарение на дарителите, средствата за изграждането на паметника бяха събрани за седмица. 

 

Водещи новини

Още новини