Жителите на село Въглевци: Ще надупчим пътя с кангото

share

Жителите на великотърновското село Въглевци в Прохода на Републиката са готови за протести, заради опасен пътен участък в района. От години завой край селото се оказва фатален за шофьорите на тирове и автомобили, но също и за пешеходци. Местните живеят в страх и несигурност заради големия брой катастрофи на смъртоносната отсечка в един от най-важните проходи в държавата - Хаинбоаз.

От началото на годината в Прохода на Републиката само край село Въглевци са станали 17 пътни инцидента с тирове. Последната тежка катастрофа е от  края на юли, когато два тира се удариха челно, а единият шофьор загина в пожара.

"Удариха се  челно. Пламна камионът веднага и пожар - ужас! Човекът изгоря като факел вътре, българският шофьор", спомня си Рашид Каров от Въглевци.

Турски ТИР катастрофира в Прохода на Републиката, движението е затруднено

Жителите на Въглевци от години живеят в страх и несигурност заради необезопасения пътен участък.

Ако не пресечете, без да бягате - няма как да стане", каза Иванка Братанова.

Статистиката показва, че около 15 000 превозни средства преминават през прохода Хаинбоаз за денонощие.
Повече от половината от тях са тирове.

От пътната агенция уверяват, че полагат усилия за безопасността на трасето.

"През 2023 г. в този участък и по протежението на целия Проход е изпълнена непрекъсната червена линия, с две плътни бели, между които са поставени гъвкави ограничители с цел забраняване изпреварването в тези невралгични участъци с ПТП", обясни директорът на ОПУ- Велико Търново инж. Венцислав Ангелов.

Във Въглевци обаче настояват за още мерки и са готови да протестират и да блокират пътя.

"Ще надупчим  пътя, и излизаме всеки ден тук на протест, докато не вземат мерки ! Ние с кангото ще направим дупки", закани се Рашид Каров.

Хората твърдят че в проект за ремонта на пътя от 2006 година е била заложена бетонна стена край селото, но не е направена. Според пътните експерти и местните радарна камера също ще увеличи превенцията на пътя, предаде Bulgaria ON AIR.

Водещи новини

Още новини