Шест черни лешояди са най-новите обитатели на Родопите

pixabay
share

Нови шест черни лешояди, транспортирани от Испания, пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата седмица. През 2022 г. се постави началото на завръщането на вида в района. В момента на свобода в Родопите са общо 16 птици.

Новата група ще се присъедини през пролетта на 2025 г. към вече освободените през изминалите две година птици, като целта е да се сформира колония в България.

„Това ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите чрез директно подсилване на естествената популация на вида в Гърция и създаване на нова в българската част на планината. Целта е в дългосрочен план да се подпомогне възстановяването на черния лешояд в някогашните гнездовища на вида“, каза д-р Добромир Добрев от Българското дружество за защита на птиците, предаде БНТ.

След 80 години: Черен лешояд се появи над местността Картала над Благоевград

Дългото 3300-километрово пътуване на птиците от редкия вид през почти цяла Европа отне три дни. To завърши след като птиците бяха внимателно пренесени в индивидуални кутии за превоз и транспортирани до техния нов дом. Екип от експерти ще бъде неотлъчно до тях през следващите дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в добро състояние.

Птиците бяха временно настанени в специално изградена адаптационна волиера, където ще прекарат следващите няколко месеца, докато свикнат с новия си дом. Черните лешояди са предоставени от испанска неправителствена организация.

Черният лешояд е една от най-редките птици на Балканите. В България видът е бил широко разпространен в миналото, но преди около 25 години изчезва като гнездящ вид. През 80-те години в Източните Родопи има данни за няколко двойки, като последната постоянно гнездяща двойка е документирана край язовир Студен кладенец през 1993-та година.

В Националния парк „Дадя“ в Гърция се намира последната естествена колония черни лешояди на Балканите. Въпреки че колонията наброява 35 двойки, ограничените й размери и темпове на растеж на популацията означават, че естественото им разселване е малко вероятно.

Освободените последните две години птици се справят добре и успешно се приспособяват към живота и новия си дом в Източни Родопи.

“Мястото не е избрано случайно като дом за новопристигналите птици, а е избрано след специфично научно изследване за пригодността на територията за осъществяването на тази дейност“, уточни д-р Добромир Добрев.

Не липсват и предизвикателства, които доведоха до смъртта на част от птиците, поради бракониерство, отравяне, инциденти с електропроводи и сблъсък с ветрогенератори.

Водещи новини

Още новини