Рекорден брой едри лешояди са регистрирани на територията на Защитена зона "Сакар"

  • 28 септември 2023 15:38

  • 746
  • 1
Рекорден брой едри лешояди са регистрирани на територията на Защитена зона "Сакар"
© Pixabay

Общо над 20 белоглави и черни лешояди са регистрирани с средата на септември в района на Защитена зона „Сакар“, част от европейска екологична мрежа "Натура 2000". Това е абсолютен рекорд в района за едновременно наблюдение на тези птици. Това се съобщава на официалния сайт по проект "Живот за брадатия лешояд", който се изпълнява от сдружение "Зелени Балкани" и други партньорски организации, предаде БТА.

Констатацията за броя на тези едри птици е благодарение на данните от сателитни предаватели и информация от местни фермери и партньори. Специалистът посочват, че районът на Сакар се утвърждава като една от най-важните планини за лешоядите в България, след Източни Родопи, Стара Планина, Пирин и Рила. 

Преди около 10 години в Сакар планина от "Зелени Балкани" успяват да възстановят гнезденето на белошипата ветрушка - един от най редките видове соколи в страната. 

Преди дни бе представен проектът "Живот за брадатия лешояд". Крайната цел е да възстанови от списъка на изчезналите видове брадатия лешояд в България и на Балканите, както и да се осъществи докрай връщането на черния лешояд в страната ни като гнездящ вид. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.28 | 18:15

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини