Редки лешояди са открити отровени в Кипър

  • 12 май 2022 10:31

  • 166
  • 0
Редки лешояди са открити отровени в Кипър
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Три птици от вида белоглав лешояд, защитен вид в Кипър, са били открити мъртви в окръг Пафос, като е установено, че те са станали жертва на незаконна употреба на отровни примамки, съобщава в електронното си издание в. „Филелефтерос“.

Мъртвите лешояди, една възрастна птица и две новоизлюпени, са намерени на 3 и 4 май. Не са открити и двете двойки, на които принадлежат двата новоизлюпени лешояда, като се предполага, че и родителите са мъртви.

Вчера в рамките на проекта „Живот с лешоядите“ е направено преброяване на лешоядите в контролираната от правителството територия на Кипър и са установени общо едва осем екземпляра при 20, открити при предишното преброяване.

Отровиха четири черни лешояда край село Тича

Това е третият и най-сериозен случай на отравяне на лешояди през последните месеци. През предишните две години не са установявани подобни инциденти.  

Поставянето на отровни примамки в Кипър се наказва с до три години затвор и/или с глоба от 20 хиляди евро, а в случай, че бъде нанесена щета на защитен вид – с до 10 години затвор и/или глоба до 500 хиляди евро, допълва БТА.

Весела Найденова
166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини