БЧК сигнализира за измами от името на организацията

БЧК
share

От Българския Червен кръст (БЧК) предупреждават за измами от името на организацията.

Организацията не извършва продажба, реклама и разпространение на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки, допълниха от БЧК.

Предупреждението е по повод зачестили случаи на злоупотреба и опити за измама, установени в социалните мрежи, от страна на лица и организации, разпространяващи подвеждаща информация относно предоставянето на помощи от БЧК срещу закупуване на медикаменти. 

БЧК призовава гражданите да проявяват бдителност и при съмнения за злоупотреба да сигнализират компетентните органи, както и да докладват страниците в социалните мрежи.

Европрокуратурата в България запорира имоти по разследване за 2,6 млн. евро

Съгласно Закона за Българския Червен кръст червенокръстката организация е единствената в България, която има изключителното право да използва името и емблемата, установена от Женевските конвенции от 12 август 1949 г.

В мирно време, емблемата може да бъде използвана от други лица и организации, но само с разрешение и под контрола на БЧК. Използването на емблемата и името Червен кръст в нарушение на разпоредбите на Закона за Българския Червен кръст подлежи на санкция според законодателството на България. 

В социалните мрежи преди време се разпространяваха фалшиви информации за продажба на лекарства, рекламирани от името на водещи български лекари. Информациите бяха опровергани от лечебните заведения, в които работят лекарите.

Водещи новини

Още новини