„Много сериозен“ вирус, пренасян от комари, затвори паркове в САЩ

  • 27 август 2024 16:00

  • 1141
  • 5
„Много сериозен“ вирус, пренасян от комари, затвори паркове в САЩ
© pixabay

Рядък, но потенциално смъртоносен вирус, пренасян от комари, накара повече от 10 града в САЩ да затворят обществените паркове през нощта и да ограничат дейностите на открито, когато комарите са най-активни.

Десет общини в Масачузетс вече са обявени за изложени на висок или критичен риск от източен енцефалит по конете, който се разпространява чрез ухапване от заразен комар, съобщават официални лица, предаде БТВ.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в момента няма налични ваксини или лекарства за лечение на „много сериозното“ заболяване.

Болестите, предавани от комари, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно

Общините бяха поставени в състояние на тревога, след като комарите в района дадоха положителен резултат за вируса и щатът съобщи за първия си случай на заразен човек от 2020 г. насам.

Болестта е била диагностицирана при кон в Плимут, Масачузетс, което е повишило нивото на риска в града до високо. Мъж на 80 години е първият заразен и диагностициран на 16 август.

Според Департамента по обществено здраве на Масачузетс между 33% и 70% от хората ще умрат от болестта, ако се заразят, като повечето смъртни случаи настъпват два до 10 дни след началото на симптомите. Симптомите на вируса включват диария, треска, главоболие, гърчове и повръщане.

„Източният енцефалит по конете е рядко, но сериозно заболяване и представлява проблем за общественото здраве. Искаме да напомним на жителите за необходимостта да се предпазват от ухапвания от комари, особено в районите на щата, където наблюдаваме активност на вируса“, казва в изявление комисарят по обществено здраве на Масачузетс Роби Голдщайн.

За да се опитат да овладеят разпространението, служителите разпръскват от въздуха пестицид, използван за борба с комарите в САЩ.

Държавните здравни служители също така призовават хората да избягват дейности на открито вечер - пиковото време за комари, до края на септември.

Това не е първото огнище на вируса в Масачузетс - през 2019 г. и 2020 г. са регистрирани 17 случая при хора. Седем души починаха. Заболяването е рядко срещано и в САЩ годишно се съобщават само 11 случая. Здравните служители на щата предупреждават, че в допълнение около осем общини в Масачузетс се считат за високорискови за комари, пренасящи западнонилска треска.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1141 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.08.27 | 17:29

5
Мачкааааааааай...
Мърши

2024.08.27 | 16:43

4
Света ще бъде прекрасно място за живот ако я няма Америка.

2024.08.27 | 16:19

2
Пак се започва отначало ли?

2024.08.27 | 16:20

3
Предизборно в САЩ. Нали да има фейк бюлетини по пощата.
САМО ДА НАПОМНЯ

2024.08.27 | 16:11

1
КАТИЛА Е БЕЗОБИДЕН ПСИХО ЛАЙНЯР ОТ СЕВЛИЕВО НА 49 ГОДИНИ, ИБАН ОТ РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА.

Добави коментар

Водещи новини