Защо мъжете взимат по-високи заплати от жените?

NOVINI.BG
share

Според позиция на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обективната линия на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв., увеличение с 29 лв. над предложения размер от 638 лв.

"Когато се опитваме да догонваме показателите, работодателите при повдигане на техните разходи ще повдигнат и цените на произведената от тях продукция. Имаме липса на инвестиции от чуждестранни предприемачи. Намираме се в държава с изключително неблагоприятна демографска структура. Безусловният основен доход е решението. Изкуственият интелект и роботизацията ще се засилват повече. Когато всеки е задоволен от гледна точка на основните нужди, оттам нататък нещата ще дойдат на своето място", коментира председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева пред "България сутрин".

Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е в България, най-високата...

По думите ѝ търговията, продажбите, строителството, хотелите и ресторантите са секторите, "които се задъхват най-много".

"Навсякъде имаме проблеми с намирането на кадри. Всеки човек преизчислява работата в своя живот - дали това е най-важното. При всеки 100 излизащи от работния свят хора влизат само 60", обясни Василева пред Bulgaria ON AIR.

Защо застарява работната ръка у нас?

Тя уточни, че все още е много трудно за работодателите да наемат работници от трети страни. Необходима е организация за целенасочен внос на хора - работодателите да бъдат подпомогнати, да има политика и стратегия.

"Все повече млади хора се връщат, за да останат в България", отбеляза Василева. 

На въпрос защо мъжете взимат по-високи заплати, тя отговори, че това е остатък от миналото. На места се забелязва тази тенденция, но се надява да изчезне, защото заплатите според нея трябва да се водят от качествата и уменията, а не от пола.

Водещи новини

Още новини