Ниските заплати и липсата на политическа воля убиват болниците

  • 30 май 2024 11:11

  • 370
  • 1
Ниските заплати и липсата на политическа воля убиват болниците
© Novini.bg/ Canva

Министерството на здравеопазването предложи преди дни минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да са в сила още една година. С това предложение обаче не са съгласни от Българския лекарски съюз и КНСБ. 

"Има един анализ на Министерството на здравеопазването, който към февруари месец казва, че от 181 държавни болници само 60 са достигнали нивата на предишния колективен трудов договор (КТД), който изтече миналия месец и съответно не би трябвало да подписваме ново, защото пари няма. Аз не съм съгласна с това, защото за тези две години и два месеца, откакто е подписано предишното, клиничните пътеки са увеличавани три пъти, съответно и бюджетът на Здравната каса е увеличен повече от 30 пъти. Обяснението, че няма пари, не е валидно", заяви Росица Палешникова от Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" в ефира на "България сутрин".

Тя подчерта, че ако в България заплатите за служителите в болниците останат на същото ниво, кадрите в страната ще избягат.

Без увеличение на заплатите на медиците у нас

"Аз съм противник на цялата идея с някакви национални прагове за работните заплати. Самата идея, по която е построено финансирането на лечебните заведения, е на базата на извършената дейност - колкото повече дейност се извършва, толкова повече постъпления ще има и при това положение, управлението на тази болница може да коригира заплатите надолу или нагоре. Ако болницата няма достатъчно обем дейност и ние фиксираме някаква заплата, която трябва да се получава, само по себе си това е път да убием тази болница", коментира бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков за Bulgaria ON AIR.

По негови думи е необходимо да бъде реорганизирана дейността на болниците, за да може звената, които не извършват достатъчен обем работа, да не забавят развитието на лечебното заведение.

"Ако говорим за корекция на заплатите, е наложителна корекцията в болниците, които имат сравнително малък обем дейност, и тук е въпросът за равновесието - идеята за този начин на разплащане беше този - където има по-голям обем дейност, да се получи по-добро финансиране и по-високи заплати за служителите, а там където има по-малък обем дейност, евентуално да се прегрупира, да се направи реорганизация на дейността и тя да върви колкото може по-добре", каза още доц. Спасков.

"Няма политическа воля да бъде оправен сбърканият модел. Никой министър, нито партия се ангажира да поправи нещата и те вървят все по-трагично към загубата на повече и повече персонал в болниците", отбеляза Палешникова.

Тя подчерта, че е възможно да се стигне отново до протести и стачни действия в сектора на здравеопазването.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.01 | 13:14

1
само 5 дни всички лекари да не ходят на работа и ще им дигнат заплатите с колкото поискат. ама пидалите от пирогофф ще издънят работата

Добави коментар

Водещи новини