Гъсеници подлудиха Царево

share

"Доматите ни са проядени, плаче ни се", ядосват се стопани от живописното село Велика, съобщават от Бесове.

Зелена гнусна гъсеница прояде доматите в село Велика, община Царево, оплакаха се потърпевши стопани. Вредителят прояжда зеленчукът отвътре, без дори да нарушава неговата цялост отвън. Той нападна и чушките.

„Като гледа човек отвън – зеленчуците са здрави, а вътре всичко е унищожено. Самата гадинка е зелена и много неприятна”, казаха местни жители.

Те се чудят как да приготвят зимнина, тъй като сега вредителят затруднява приготвянето на лютеница и затварянето на буркани с печени чушки и домати.

„Поръчах си салата в заведение и в салата ми имаше гъсеница. Знам, че хората не са виновни, защото никой не може да очаква какво ще изскочи от зеленчука. Стана ми обаче ужасно противно”, каза възмутено туристка, отдъхвала по Южното Черноморие.

Тази година изненадата за зеленчуковите градини е размножването в големи размери на зелени гъсеници, които се откриват във вътрешността на плода.

Според специалисти става въпрос за добре познат неприятел, които носи названието нощенка. По зеленчуците вредят няколко вида нощенки, които се разделят на подземни и надземни.

 

Водещи новини

Още новини