Социологът Петко Симеонов: С какво се занимават Парламентът и партиите?

бнт
share

Петко Симеонов e социолог, популярен български учен, писател, политик, един от основателите на СДС. Той бе член на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, създаден на 3 ноември 1988 г. и участник в Кръглата маса. Също така беше и първия директор на вестник „Демокрация“, както и  депутат от СДС в Седмото ВНС. Петко Симеонов беше директор на Агенцията за чуждестранна помощ (януари 1991 – юли 1992).  Напусна СДС през юли 1991 г. с първата вълна на „отлюспване“. И основа Българска партия либерали. През 1996 г. се оттегли от активна политическа дейност.

Какви въпроси са горещо дискусионните у нас през последните години?

С какво се занимават Парламентът и партиите?

Изброявам:

оставката на Гешев, ролята на главния прокурор,

съдебната реформа,

поправки в Конституцията,

"моделът Борисов",

"изчегъртване на ГЕРБ",

"регулаторите",

машинното гласуване, хартиените бюлетини, "купеният вот",

президентските пълномощия,

"борбата с корупцията",

"Посолството",

"борбата с руското влияние",

"Историческият парк",

за или против еврото,

евроатлантическата ориентация на страната,

"червени линии" и прочие и прочие.

Кой въпрос от физическия свят на държавата България беше разискван и решен? Кой?

Толкова ли е трудно да се разбере, че изграждането на физически уредена, цивилизована обитавана среда е основно условие и начин за изграждане на динамично просперираща, европейска държава? Състоянието на тротоарите, които водят към училищата, е по-важно за възпитанието на децата от всички червени линии на партиите.

Довършването на магистрала Струма е по-важно за развитието на страната от избирането на следващите "равно отдалечени началници" на всичките регулаторни органи, взети заедно!

Ориенталското вторачване в празно дърдорене, при това срамно некомпетентно и самоуверено, е път за никъде.

Никой не оспорва необходимостта и важността от градеж на правната уредба и подходящите избори на различни ръководители, но решаването на практическите въпроси, засягащи битовите и деловите проблеми на хората, както и държавните интереси, е първостепенна задача на политиката и би следвало да бъде в центъра на общественото внимание.

 

Заглавието е на редактора

Водещи новини

Още новини