Петко Симеонов: Българските гробища, навсякъде в страната, са нещо уникално, отблъскващо*

  • 19 септември 2022 12:37

  • 1617
  • 0
Петко Симеонов: Българските гробища, навсякъде в страната, са нещо уникално, отблъскващо*
© булфото /архив/

Коментар на Петко Симеонов, социолог, популярен български учен, писател, политик, един от основателите на СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.

У нас някак е неудобно публично да се говори за гробища, крематориум, морги, аутопсии пр. Свенливи сме.

Имам впечатления от гробищните паркове във Франция, Германия, Гърция, Нидерландия, Русия.

Българските гробища, навсякъде в страната, са нещо уникално. Отблъскващо. Няма никаква поддръжка или тя е съвсем бледа и случайна.

Служителите са обичайно груби, което у нас е нормално, в най-добрия случай - досадени, и по изключение са вежливи и внимателни.

(Оставям настрана темата, че гробищата са паметници на Историята и Културата! У нас нас няма микроскопично съзнание за това!)

Рано или късно всички попадаме в гробищата. С реално погребани тела, пепелта от тях или знак, че сме били.

Отношението към гробищните паркове на властите - държавни и общински, е отношение към човека въобще. То е послание за живите!

Запустелите гробища отправят мощно внушение към живия човек: ти двукрако, не си чест, достойнство, отговорност, труд, постижения, заслуги към други хора и към мен - твоята Община и Държава, ти двукрак данъкоплатец, си кал и кал ще станеш, от теб ще израсне бурен, затова лапай, чукай, граби....

А държавата обявява себе си: аз съм нещо безпаметно, без история и закони, знамето ми, ако се вее някъде, е като бърсалка, през тая ми е как изглеждам, не ми пука за данъкоплатеца, да си плаща данъците и таксите, да му таковам таковата, и да си наляга парцалите...

Това е посланието на запустелите гробищни паркове, което се просмуква в живите и става подсъзнателна сила, която участва във формиране на мислене и поведение. И да сте съгласни, и да не сте съгласни, това е положението!

И понеже напоследък горещо се обсъжда "евроатлантическата ориентация" и "цивилизационният избор" на страната, длъжен съм да подчертая, че те не се определят от правителствените решения! Тези решения са от днес до утре. Нищо не значат!

Цивилизационният избор на страната и нейната евроатлантическа ориентация зависят от състоянието на пътищата, фасадите на сградите, устройството на селищата, изгледа на улиците, площадите, паметниците, парковете, градинките, гробищата, външния вид и поведение на полицията, усмихнатите граждани, вежливите служители, спазващите правилниците транспортни средства, хигиената на обществените места, качествения и професионален труд и пр., и пр.

Не може да се претендира за ясен "цивилизационен избор", докато зависимото от държавата и общините не придобие приличен европейски вид, а зависимото от гражданите престане да е като след нашествие на вандали.

Краен съм, но то и темата за гробищата е такава. Те са мястото на края!

*Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1617 0

Свързани новини

Водещи новини