Петко Симеонов: Обезпокоен съм за Нашия свят!

  • 22 март 2023 15:26

  • 794
  • 0
Петко Симеонов: Обезпокоен съм за Нашия свят!
© булфото /архив/, pixabay

Петко Симеонов е социолог, популярен български учен, писател, политик, един от основателите на СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на.

Геополитическото разделение, което преди време беше хипотеза, през февруари 2022 стана вероятно.

Путин с нахлуването в Украйна реши то да стане, каквото и да струва това на Русия. Започна го обявено с речите си, особено с казаното на 15 декември 2021 г. Поиска НАТО да се върне в границите си от 1997 г., т.е. всички бивши държави от съветската зона по ялтенските споразумения да напуснат организацията. Аргументите му са без значение, защото искането му по смисъл беше абсурдно - от нас се искаше да зачертаем изминатия път след рухването на комунизма и разпада на Съветския съюз, да се върнем и започнем отново да градим държавите си при неясни условия. Ние сме част от Запада и вариантът да се връщаме назад за нас е, меко казано, неприемливо!

Очертаха се две възможности за реакция на Запада: да се отговори силово или да се преговаря.

Западът избра да не обръща внимание на заканата от 15 декември 2021 и да изчака руските войски в Украйна, където са били очаквани от много години, според признанието на Меркел и Оланд.

Това значи, че още когато геополитическото разделение за широката публика беше хипотеза, нашите лидери са замисляли силово да му се противопоставим. Вариантът за еволюционно, мирно, преминаване към нов световен ред не е бил разглеждан като възможен.

Моята информираност за процесите в Света е нищожна. Тя е от масовите медии. Информираност на равнището на редовия български гражданин. Затова мнението ми е пожелателно, но пък е важно. Като мен мислят и други хора.

След вчерашния ден, когато Си, водещ много голяма делегация, пристигна в Москва,

процесът на фактическо геополитическо разделение, започнало на 22 февруари 2022 година с агресията на Русия в Украйна, навлезе в решителната си фаза. То вече не може да бъде предотвратено. Опасността от Голяма война/войни става очевидна. Опитите обаче за военното му противопоставяне могат да стигнат и до апокалипсис.

Затова според мен е необходимо да се разработи, предполагам, че вече е направен, нашият вариант за нов мирен световен ред, постигнат чрез преговори, а не чрез поредица от войни или, недай си Боже, Голяма война.

Така мисля!

Обезпокоен съм за Нашия свят и го споделям.

Със съкращение. Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
794 0

Свързани новини

Водещи новини