Над 1,8 милиона лева са неплатените сметки към ВиК Ямбол

NOVINI.BG
share

Над 1 милион и 800 хиляди лева са несъбраните към днешна дата задължения към „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) – Ямбол, съобщи за БТА управителят на дружеството Христина Микуцева. Основната част от тях идват от битови потребители, предимно от ромския квартал на Ямбол, уточни Микуцева.

За събиране на натрупани задължения дружеството често се налага да ползва съдействие от полицията. „Хората трябва да разберат, че потреблението на вода е услуга и тя трябва да се заплаща. Обмисляме съвместна работа и с медиаторите в ромския квартал“, каза още управителят на ВиК – Ямбол.

При отказ за плащане в продължение на години, се стига до прекъсване на водоснабдяването. От началото на лятото досега е спряна водата на близо 30 абонати в Ямбол. „Опитваме се да избягваме прилагането на тази крайна мярка. Изпращаме покани за доброволно плащане, съставяме протоколи за разсрочване на задълженията”, посочи Микуцева.

От водоснабдителното дружество използват и ситуации, когато некоректни платци се връщат от работа в чужбина по родните си места и им изискат плащане на натрупани сметки. „В някои от случаите срещаме разбиране, в други не“, коментира още управителят.

Цената на водата драстично поскъпна и ако миналата година 5 кубика са стрували около 10 лева, сега надхвърлят 40 лв., припомни управителят на ВиК – Ямбол и призова абонатите да не отлагат плащането на сметките, за не се натрупват големи суми.

Въпреки наличието на стари задължения, дружеството отчита събираемост между 98 – 103 процента. Това включва освен текущите месечни сметки, също и част от недоборите, уточни управителят на ВиК – Ямбол.

Водещи новини

Още новини