Метрото отива на летището през октомври

Булфото
share

Метрото на София ще се устреми към летището още през октомври, съобщи вчера пред "Труд" шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Тогава се очаква да започне изграждането на отсечката на подземната железница, която ще свърже бул. "Цариградско шосе" с аеропорта.

Тя ще е с дължина 5 км и 4 нови метростанции. За строителството са осигурени 136 млн. лв. от Евросъюза. Срокът за изпълнение е 28 месеца. "Договорите с изпълнителите на две от отсечките на трасето са подписани и изпълнението ще започне", обясни Братоев. Конкурсът за избор на строител на третата отсечка се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. "Вече има едно решение в наша полза, но ще изчакаме да приключат всички процедури по обжалване", каза Братоев, пише Труд.

Жалбите не спирали изпълнението на проекта, тъй като и трите участъка ще се строят независимо един от друг. Затова до месец се планира да започне строителството откъм бул. "Цариградско шосе" и при жк "Дружба". Две от новите станции ще са наземни - при летището и при научно-производствена зона "Искър". Другите две ще са подземни - до бул. "Цветан Лазаров" и до бул. "Искърско шосе". Трасето на метрото ще тръгне под земята от бул. "Цариградско шосе". При ул. "Неделчо Бончев" влакчетата ще излизат на повърхността. На бул. "Искърско шосе" ще бъде построена и нова жп гара, която ще има връзка с метрото. В началото на следващата година ще започне изграждането и на 2,8 км метро с 3 станции към Бизнеспарка в жк "Младост".

Шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев ще получи званието "Почетен гражданин на София". Решение за това ще вземе в четвъртък градският парламент. Братоев е бил технически ръководител на една от първите метростанции през 80-те години, а е шеф на "Метрополитен" от 1999 г. За почетен гражданин на София са предложени и Петър Митанов, участвал в реставрацията на знакови сгради в София, както и посланичката на Норвегия Тове Скарстейн.

Водещи новини

Още новини