Единствено „Шкода“ проявява интерес да доставя мотриси за Софийското метро

Булфото (архив)
share

Единствено чешката компания „Шкода“ проявява интерес към доставката на още осем влака за софийското метро. Търгът на стойност 140 млн. лв. без ДДС бе стартиран от „Метрополитен“ в началото на юни и въпреки удълженият срок за подаване на оферти, няма други кандидати.

Единствено консорциум, с участието на „Шкода Транспортейшън“ и „Шкода Вагонка“, са подали оферта. Ценовото им предложение обаче ще стане ясно на по-късен етап. Ако ценовата оферта отговори на изискванията на възложителя, то чешката компания ще достави общо 16 метровлака за подземната градска железница.

Припомняме, че според документацията към процедурата 8-те влака трябва да обслужват първа, втора и четвърта линии на метрото. Те ще са допълнение към вече договорените през миналата година 16 метровлака. За тях „Метрополитен“ има два сключени договора – със Skoda и Siemens Mobility.

„Шкода” показа как ще изглеждат новите мотриси за Софийското метро

През юни от пресцентъра на „Метрополитен“ посочиха за Economic.bg, че поръчката за новите 8 влака и вече сключеният договор със Skoda са съобразени с намалението на интервалите на движение по линия 2 до 4 минути при сегашните 6 минути в пиков час и 9 минути в извънпиков час. Новият подвижен състав ще подсигури и предстоящото разширение на Линия 1.

Все още под въпрос обаче е как ще бъде финансирана поръчката, тъй като тя бе обявена без подсигурени средства. Припомняме, че 16-те метровлака по договорите със Skoda и Siemens Mobility се финансират по линия на две оперативни програми.

Водещи новини

Още новини