Тошко Йорданов: В парламента трябва да се опитаме да оправим кашата

Bulphoto/архив
share

"Това е логична ситуация от изключително вредните поправки в Конституцията, които направиха ПП, ГЕРБ и ДПС", заяви пред БНР Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН, в коментар за отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер заради присъствието на Калин Стоянов като вътрешен министър в представения от нея проектокабинет.

"Това е резултатът. Трябва да се задава въпросът откъде дойде това. Всичко останало е следствие. Тогава тези 3 партии от сглобката промениха Конституцията с цел да отнемат правомощия на президента, направиха така, че бъдещото служебно правителство да бъде зависимо от управляващите политически сили, пропуснаха факта, че в т.нар. "домова книга", която създадоха заедно, повечето хора бяха избрани от ГЕРБ и ДПС и сега сме в тази ситуация. Този въпрос и цялата отговорност е на плещите на Христо Иванов, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков", обясни Йорданов в предаването "12+4".

"Наистина се изумявам от нелепото поведението на участниците в този фарс", каза председателят на ПГ на ИТН относно подадения сигнал от Кожарева до главния прокурор за оказан ѝ политически натиск при съставянето на служебния кабинет.

По думите му промените в Конституцията са заложили политически натиск със самото им приемане:  "Те дават възможност на управляващата партия или сглобка да упражнява политически контрол върху служебния кабинет още при съставянето му".

Радев изненада всички: Отказа да подпише указа за служебния кабинет на Горица Кожарева заради Калин Стоянов

Според него тези, които се водят експерти по право, са забъркали най-голямата юридическа каша. "В момента се опитват да се измъкнат, прехвърляйки си вината един на друг и говорейки за политически натиск", изтъкна Тошко Йорданов. 

Той е категоричен, че депутатите "трябва да направят нещо": "В парламента трябва да се опитаме да оправим кашата, която забъркаха ПП, заедно с ГЕРБ и ДПС. ПП нямат право изобщо да говорят по тази тема, трябва само да слушат и да излязат да се извинят на цялото българско общество за нелепостите, които натвориха в Конституцията. Всички сме в тази каша заради тях".

Водещи новини

Още новини