Недоволни и притеснени – украинските бежанци от Банкя пътуват за морето

Булфото (архив)
share

Украински бежанци, които се ползват с временна закрила у нас и получават помощ от държавата по хуманитарна програма, която им осигурява настаняване и храна, днес трябва да бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети Свети Константин и Елена" до Варна. Досега те бяха настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя. За преместването са уведомени преди седмица.

Бежанците са настанени в Банкя преди около 3 месеца. Те не знаят каква е причината за сегашното им преместване, а разбират за него от бележка, закачена в общото помещение на сградата.

Страните от ЕС отбелязват смесени резултати в интегрирането на украински бежанци

Става дума за хора над 65-годишна възраст, някои от тях със заболявания и трудно подвижни. Те са притеснени от това, че хотелът - актив на Летище София, в който ще бъдат настанени, е далече от медицински центрове и хранителни магазини. Те имат информация, че в хотела не се готви на място, а храната не винаги е прясна. Разбрали са това от чат група на украинци, където се коментират подобни въпроси. От българска страна не е обяснено на хората къде отиват и какви ще са условията. А в осигурения автобус с украинците няма придружител, медицинско лице или преводач.

В учебния център на НАП в Банкя са настанени общо 29 души, като днес ще пътуват 19 от тях.

Репортерът на "Хоризонт" на място Виктория Петрова информира, че автобусът все още не е потеглил от Банкя, защото багажът на хората не се събира в определеното за това отделение. В момента се чака друг бус на място, който да превози багажа на хората, пише БНР.

Управителят на центъра Велина Владкова е на мястото, откъдето украинците ще отпътуват. Тя обаче отказа коментар, защото чака официално разрешение за това от НАП. 

(платено съобщение)

Водещи новини

Още новини