Британската икономика е нараснала с 0,6 на сто между април и юни

  • 15 август 2024 11:22

  • 127
  • 0
Британската икономика е нараснала с 0,6 на сто между април и юни
© pixabay

Британската икономика е продължила възстановяването си от рецесия в края на миналата година, като растежът се  е запазил и през последното тримесечие, сочат официалните данни, цитирани от ДПА.

Националната статистическа служба обяви, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 0,6 на сто между април и юни в съответствие с очакванията.

През юни не е бил регистриран икономически растеж, но слабите резултати в сектора на услугите са били компенсирани от подобрения в производствения сектор, предаде БТА.

През април също не е бил регистриран растеж заради влиянието на лошото време, а през май е отчетено увеличение на БВП заради възстановяването на икономиката.

Резултатите за второто тримесечие идват след растеж от 0,7 на сто през първите три месеца на годината, последвал недълбоката рецесия през второто полугодие на 2023 г.

"Британската икономика бележи силен растеж през последните две тримесечия след слабите резултати през второто полугодие на миналата година", заяви директорката за икономическа статистика в службата Лиз МакКиоун .

"Растежът през трите месеца е бил задвижван от сектора на услугите, където научноизследователските проучвания, информационните технологии и правните услуги са отчели увеличение", заяви тя.

Инфлацията във Великобритания расте

"През юни растежът е бил незначителен, като секторът на услугите е регистрирал спад заради слабия месец в здравеопазването, търговията на едро и дребно, който обаче е бил компенсиран от широкоразпространения растеж в производството", обяви Лиз МакКиоун.

Последвайте канала на

Калина Христова
127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини