Водещите новини! Продължава гасенето на пожарите у нас. ЕС не признава победата на Мадуро на изборите във Венецуела (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 5 август   

 

Продължава гасенето на пожарите у нас. Най-голямо притеснение буди този на българо-гръцката граница, където на терен са над 100 души от пожарната, Горското, военни, ловни дружини и доброволци.

В неделя вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че в борбата с огъня се включват и два самолета от Испания, предава Нова.

„Готовността на Испания отново да се включи в борбата с огъня у нас е по Механизма за гражданска защита на ЕС. Самолетите Canadair по преценка ще бъдат насочени към горещите точки и ще се включат в гасенето при първа възможност”, написа ресорният министър във Facebook.

Продължава гасенето на пожарите у нас

***


Две седмици огънят на българо-гръцката граница не може да бъде потушен. Изпепелени са над 15 000 дка гори, гаси се само с летателна техника заради наличието на мини по границата.

Хеликоптер на ВВС отново гаси в планината Славянка

***


„Бях заместник-командир на баретите от септември 1989 г. Цялата 1990 г. бях техен шеф и в този период се запознах с Алексей Петров. Тогава той беше „старшина Петров“ – командир на едно от щурмовите отделения, сформирани за специални операции“.

Арлин Антонов: Убиецът на Алексей Петров е наемник, може дори да не е знаел кой е

***


Задържаха 34-годишен мъж, пребил 69-годишната си майка на улица в Сърница, съобщиха от полицията.

Сигналът за насилието е подаден на 3 август, предава dariknews. 

Униформените са установили, че в явно нетрезво състояние, той е нанесъл побой на жената.

34-годишен преби майка си на улица

***


Други трима от автомобила, в който е пътувало момичето, са в болница.

Колата им се забила в бетоновоз, след което изхвърчала и се ударила в мантинелата.

19-годишно момиче е загинало при тежката катастрофа на АМ "Тракия"

***


Двама психолози убеждават 38-годишен мъж да не се хвърля от Аспаруховия мост във Варна.

Психолози, заедно с полицаи от Четвърто районно управление, преговарят цяла нощ с човека.

Психолози убеждават мъж да не се хвърля от Аспаруховия мост във Варна

***


Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви в неделя, че Израел е „много добре подготвен“ за евентуална война с „Хизбула“ и Иран, както и че ще отговори „светкавично“ на всяка атака.

„В отбранителен план сме напълно подготвени – и по въздух, и по земя. Готови сме да отвърнем светкавично на всяка атака. Ще направим така, че врагът ни да плати висока цена, така както го правим в последните дни“, предупреди Галант, цитиран от местното издание The Times of Israel.

Военният министър на Израел: Готови сме за война с Иран и „Хизбула“

***


Боксьорката, замесена в скандала на Олимпийскитe игри в Париж - Иман Халиф от Алжир, призова да се сложи край на психическия тормоз.

„Искам да отправя послание към всички хора по света да спазват олимпийските принципи, да се въздържат от тормоз над спортистите, защото това дава отражение, огромно отражение", посочва тя.

„Може да унищожи човек, може да убие мислите, духа и ума му. И може да раздели хората”, коментира още Халиф.

Боксьорката Иман Халиф: Спазвайте олимпийските принципи, въздържайте се от тормоз над спортистите!

***


„Бившият президент на САЩ Джими Картър, който страда от неизлечимо онкологично заболяване, се надява да доживее до 5 ноември, за да гласува за претендента за Белия дом от Демократическата партия Камала Харис, това каза внукът на ексдържавния глава Джейсън Картър", предаде Би Би Си.

„Очаква се тридесет и деветият президент на САЩ  да навърши 100 години на 1 октомври тази година. В момента той е настанен в хоспис, където се грижат за него. През май 2024 г. Джейсън Картър каза: Земният път на дядо е към своя край", добави британската медийна корпорация.

Джими Картър се надява да доживее до 100 години, за да гласува за Камала Харис

***


Нивото на ледниците в Андите е най-ниско от последните 13 хиляди години и вече е минало критична точка, от която няма връщане назад. Големите ледници, не само в Андите, а и в Аржентина, Канада, Хиламаите, Гренландия, се топят, а някои изчезват. Това каза атмосферният учен Валентин Симеонов в ефира на NOVA NEWS.

Топенето на ледниците ще предизвика недостиг на вода, високи температури, проблем с електрозахранването

***


Резултатите от президентските избори във Венецуела, официално спечелени от президента Николас Мадуро, "не могат да бъдат признати", предаде Франс прес, цитирайки изявление на Съвета на ЕС.

„Въпреки че се ангажира да го направи, Националният избирателен съвет на Венецуела (CNE) все още не е публикувал официалните протоколи от избирателните секции. На фона на липсата на доказателства в тяхна подкрепа, резултатите, публикувани на 2 август от CNE, не могат да бъдат признати", се казва в изявлението.

За разлика от САЩ и няколко други страни, ЕС обаче не призна победата на опозиционния кандидат Едмундо Гонсалес Урутия, посочва АФП, предава БТА.

ЕС: Победата на Мадуро на изборите във Венецуела не може да бъде призната

***


 

Водещи новини

Още новини