Стойка Кръстева за скандала в бокса: Не е редно МОК да допуска Халиф и Лин на състезание от такъв ранг

Кадър: БНТ
share

Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева коментира в предаването на БНТ "Денят започва" участието на Имане Халиф от Алжир и Ю-Тин Лин от Тайван на Игрите в Париж, което предизвика международен скандал. В четвъртък алжирката Имане Хелиф победи италианката Анджела Карини в осминафинален двубой в Париж, който продължи 46 секунди.

Вчера от Международната боксова асоциация излязоха със становище по случая.

"Участието на състезатели, които не са издържали теста за пол, в олимпийския турнир по бокс при жените на Игрите в Париж е нарушение на правата на спортистите както от Международния олимпийски комитет (МОК), така и от Световния бокс, се казва в изявление на Международната боксова асоциация (IBA)", публикувано на уебсайта на организацията.

Тайванката Лин Ю-Тин и алжирката Имане Халиф имаха забрана да участват на световното първенство през миналата година заради хормоналните си резултати, които надвишават максимално допустимите стойности. Според МОК проблем няма, защото те са се състезавали и в Токио 2020. Така се стигна до участието им и на Олимпийските игри в Париж.

Фейсбук за "мъже бият жени на Олимпийските игри": Мачът между Анджела Карини и Имане Хелиф

България е пряко засегната от този казус, защото Лин е следващ съперник на българката Светлана Каменова на четвъртфиналите на боксовия турнир.

"Очаквам да се състои. Светлана е достатъчно подготвена. Не мисля, че това е редно. Не трябва състезателите и треньорите да предприемат мерки по този казус. Това е международен скандал. При положение, че IBA а е спряла правата на двете състезателки, които очевидно не могат да докажат, че са жени, не е редно МОК да ги допуска до състезание от такъв ранг", заяви Кръстева.

"Това очевидно не са жени. Аз имам загубен финал на световно първенство с една от двете. Чисто физически няма как една жена да бъде равнопоставена на тези двама младежи. Да не говорим за психологическия момент. Те не са жени. Няма как да искат да накарат целия свят да приемат различното за нещо нормално, а нормалното да стане изключение", коментира олимпийската шампионка.

Българският олимпийски комитет с позиция: обяви се против мъжете, които бият жени на Олимпиадата

Кръстева също така обяви, че Имане Халиф не е участвала на турнир у нас.

"И двете състезателки не са участвали на турнира Купа "Странджа", съобщи Кръстева.

Националната ни състезателка и участник в Игрите в Париж Станимира Петрова също коментира скандалната тема с двете боксьорки от Алжир и Тайпе.

Станимира Петрова: Аз съм за равенството, ако не са жени - не е редно да се състезават

"Реално аз нямам никакви доказателства. Аз съм за равенството и справедливостта. И ако те не са жени и са различни, според мен, не е редно да се състезават с жени, защото те не са равнопоставени. Пожелавам успех на Светла, защото тя е пряко зависима и свързана с една от тях, с представителката на Тайпе. Аз също имам загуба от нея, тогава още нямаше съмнения, че не е жена. Благодаря на цяла България за подкрепата", сподели Петрова пред БНТ.

Водещи новини

Още новини