Българският олимпийски комитет с позиция: обяви се против мъжете, които бият жени на Олимпиадата

Getty Images, архив
share

Българският олимпийски комитет разпространи до медиите своята позиция относно участието на Имане Хелиф и Лин Ю Тинг в боксовия турнир при дамите на Олимпийски игри в Париж, въпреки че те неколкократно са се проваляли на тестове за определяне на пола, пише sportal.bg.

От БОК заявиха, че са твърдо против тяхното участие и възнамеряват да подадат официална жалба.

Както е известно, Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе бяха допуснати до участие, съответно в категории до 66 килограма и до 57 килограма, макар преди време да не издържаха тестовете за пол и да им бе наложена забрана да участват в турнири на световно ниво. В първата категория участва и нашата Светлана Каменова. 

Боксьорка се разплака на ринга след първия удар от трансджендър на Олимпиадата

Сега, когато става дума за надпревара, която е под егидата на Международния олимпийски комитет, а не на някоя от световните боксови федерации, ситуацията е различна и те са допуснати. Стигна се дотам, че Келиф изкара само 46 секунди на ринга срещу Анджела Карини от Италия, която сама се отказа от доиграване на срещата с трансбоксьорката.Италианката е със съмнения за счупен нос, след като понесе два ужасяващи удара.

"СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ

Българският олимпийски комитет за пореден път подвига въпроса за стриктното спазване на равнопоставеността при отделните полове в олимпийските игри. Повод за тревогата ни е участието в женския турнир по бокс на Игрите в Париж на Имане Келиф от Алжир в категория 66 кг и на Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе в кат. 57 кг, които преди време не издържаха тестовете за пол и бяха спрени от участие в женските боксови турнири на световно ниво, а сега необяснимо как са записани в програмата на олимпийските игри в Париж при дамите.

По този повод генералният секретар на БОК Белчо Горанов и главният лекар на олимпийската ни делегация д-р Стефан Стругаров се срещнаха още на 27 юли с проф. д-р Роалд Бар, председател на Групата за Париж 2024 на Медицинската и научната комисия на МОК, на срещата присъстваше и д-р Джейн Торнтон, която е назначена за новия научен и медицински директор на МОК. Д-р Бар обясни, че двамата спортисти са допуснати до Игрите в Париж, спазвайки всички правила и отговаряйки на всички критерии, както и че МОК няма практика и няма да провежда тестове за полова принадлежност щом в паспорта пише пол "женски". От своя страна БОК заяви, че иска да подаде официална жалба по случая, на което д-р Бар отговори, че такава жалба няма да бъде уважена, но ако все пак се настоява за това, то тя трябва да се адресира до МОК, нещо, което БОК възнамерява да направи.

На въпросната среща БОК отново изрази несъгласие с участието на въпросните двама спортисти в олимпийския турнир на Игрите в Париж при жените и изказа тревогата си от евентуалните негативни последствия при липса на реакция.

Твърдо сме решени да отстояваме правата не само на българските, но на всички състезателки, които ще бъдат потенциално ощетени от участието на представители на другия пол в надпреварите на жените. Наред с това, изразяваме своето притеснение за здравето на състезателките, тъй като е научно доказано, че ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените и могат да доведат до тежки наранявания и трайни травми.

Българският олимпийски комитет се надява това становище да доведе до реакция от отговарящите за организацията и коректното провеждане на боксовия турнир на олимпийските Игри в Париж."

Водещи новини

Още новини