Проданов от зърнопроизводителите: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

YouTube/ Agri bg
share

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Асоциацията очаква отговор от институциите по повод неофициалните информации, че въпреки засушаването у нас, текат преговори между българските и турските власти за изпускане на вода от язовирите у нас с цел да се повиши дебитът на реките Марица и Тунджа, от които напояват в Одринско.

Валията на Одрин: Продължават преговорите с България за изпускане на вода от язовирите заради сушата

С темите обаче не бива да се злоупотребява, категоричен бе Проданов в интервю за предаването "Преди всички". Той е участник в работната група за подновяването на договора с Гърция:

"България изпуска последните 10 години почти двойно повече вода, отколкото реално сме се ангажирали по договора, и не защото гърците искат двойно повече вода, а просто защото река Арда е пълноводна, има много вода, а ние не я използваме, не я употребяваме за нищо. В този случай нито Гърция, нито Турция са ни виновни за това, че ние не използваме достатъчно добре водните си ресурси и нямаме инфраструктура да използваме тази вода. Дали в случая нашето Министерство на околната среда се съгласи да отпусне тази вода към Турция – ще се опитаме да разберем до края на деня".

По думите му проблемът с напояването у нас е сериозен:

"България напоява в момента около 400 хил. декара от общо над 35 млн. декара".

Наскоро обаче се провалиха преговорите на аграрното ведомство с Брюксел и ЕК не разреши да разширим поливните площи с европейски пари:

"Този прием не може да стартира в неговата цялост, защото ресорният зам.-министър не е успял да убеди ЕК – тя да се съгласи и да позволи на България да стартира този прием", обясни Проданов.

Това е и една от причините, поради които зърнопроизводителите поискаха оставката на ресорния зам.-министър Таня Георгиева.

"Ние просто казваме, че тя не се справя и няма място там", категоричен бе председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Водещи новини

Още новини