Ега ти и клетата държава сме вече!

pixabay
share

Както казва народната мъдрост за такива случаи- всичката Мара втасала, та само скандали за партийно назначение на бг посланик в Украйна ни липсваше! Днес гръмна интригата, която казват, че е забъркана от една неправителствена организация, която благоденства тук, но се занимава основно с проблемите отвъд Атлантика. Та тази фондация предложила и МС приел в посланическото ни кресло в Украйна да седне Николай Ненчев. Помните ли го?! Беше земеделец, беше военен министър, беше „реформатор”… Беше, защото днес за тези организации е вярно дасе говори само в минало време. А, да, стана публично известен със странните си, меко казано” кадрови назначения във властта – говореше се дори за бивша проститутка, назначена от него в МО и т.н.

С неговото назначение обаче не е съгласен държавният глава Румен Радев. Ето какво написа той в позиция до медиите:

сн. булфото/архив

Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет.

По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост.

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната.

Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии.

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза”.

Мисля, че подобен скандал към момента е излишен, но някои хора от това се хранят, та ще трябва да се справяме с техния апетит и лакомия.

Също така смятам, че Николай Ненчев е реципрочно подходящ на назначената неотдавна украинска посланичка у нас. Ако не ми вярвате, припомнете си какво е завършила и правила преди тя и какъв е нейният опит в дипломатическите среди.

Искам да кажа, че МнВР отдавна се отнася твърде несериозно към дипломатите от кариерата, които години наред са служили с професионализъм, чест и достойнство на своя народ и родина. Те отдавна алармират за нахлуването на непрофесионализма и случайници, закриляни като партийни протежета, в структурите на дипломацията. И за да не съм голословна, ще ви припомня един коментар по друг, идентичен повод, направен неотдавна от Симеон Николов, дипломат, публицист, експерт по международна сигурност. Той бе заместник-министър на отбраната 2005 – 2008 г.. Основател и ръководител на Център за стратегически изследвания в сигурността, отбраната и международните отношения. Също така е член на Атлантическия клуб и носител на неговата златна значка. За експертната си дейност е награждаван многократно както у нас, така и в чужбина. Главен експерт по "Международна политика и сигурност" в администрация на Президента.

Сн. БНТ

„В началото на прехода в МВнР навлязоха много случайни хора с протекции от различни политически партии. Спомням си, че в посолството ни се появи един младеж, който без нито ден стаж в МВнР още на първото съвещание с ръководителя на дипломатическата мисия се оплака, че той като „политически съветник“ трябвало да получава списание „Ойленшпигел“, но то отивало при Николов. Шефът едва сдържайки усмивката си запита: „Да не би да имате предвид Дер Шпигел“?“. Просто беше сбъркал сатиричното издание със сериозното политическо такова. След броени дни телефонистката помоли да ме свърже с местна гражданка, защото новият „колега“,

отказал да отговори на същата дали България е република или монархия и какво управление има в София.

След месец ме отзоваха, но от колегите „отпускари“ разбрах, че новият „колега“ се заключвал в стаята с бутилка алкохол, а единственият документ през годината, изпратен до София, бе изпъстрен с грешки почти на всеки втори ред.

Спомних си тези неща, защото тези дни чета в пресата, че въпросният „дипломат“ ще бъде изпратен за „генерален консул“ в една западно–европейска страна. Ето така се създават „кариерни дипломати“. А способни младежи, завършили "Международни отношения", включително в чужбина, отидоха в частния сектор. Защо ли да се учудваме, като и в други държавни ведомства кариерното развитие е още по–бързо: Манекенка ще управлява 1 млрд лева във фонд „Земеделие“! Клета България! Ще се оправим ли някога или ще ни оправят?”

Не искам да съм нахална и невъзпитана, но ще поема риска да опонирам на известния български дипломат като изразя съмнение, че все още има желаещи „да ни оправят”. Дори черногледо си мисля, че като ни виждат акъла на междунаросната сцена, всички вече ни презират и пренебрегват. Дано несъм права!

Накрая ще ви припомня, че имахме и министър на транспорта и вицепремиер в правителството на Беров – Нейчо Неев, тогава прясно пребоядисан в синьо бивш комунист с досие в ДС, който простосърдечно казваше:

„Ега ти държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер“.

Та все в този смисъл, що пък и Ненчев да не стане дипломат и после да казва: "Ега ти държавата, щом аз бях дипломат"!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини