Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

share

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом.

"До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят", съобщи заместник-кметът на община Калояново Сузана Николова, която е на терен заедно с кмета Младен Кичеви областния управител проф. Христина Янчева. 

Вятърът, който не стихва, пречи за борбата с огъня и разнася пламъците. Хеликоптерът продължава да облива с вода огнищата на пожара, пише БНР.

Обявяват бедствено положение в Община Карлово заради пожарите

Операцията се ръководи от директора на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов, който уверява, че няма опасност за жителите на селото. 

Мобилизирани са сили от пожарните служби в областта, военни от 61 бригада Карлово, 91 инженерен батальон Пловдив, които са с тежка техника На място са и доброволните формирования от Калояново, Пловдив, София и община Родопи.

"В момента наблюдаваме село Пролом и сме готови при нужда да се включим, ако пожарът стигне до нас. За сега няма опасност за селото", съобщи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

Направени са просеки, има необходимата техника. Кметът ще поиска от областния управител да бъде обявено частично бедствено положение в Пролом, Мраченик и Баня.

Водещи новини

Още новини