Обявяват бедствено положение в Община Карлово заради пожарите

  • 17 юли 2024 10:40

  • 511
  • 0
Обявяват бедствено положение в Община Карлово заради пожарите
© Булфото

Нов огромен пожар бушува в Средна гора. Този път засегнато е село Отец Паисиево.

Там изгоряха 30 къщи във вилната зона край населеното място. Всички 15 души, които са ги обитавали, бяха евакуирани.

Пожарът влезе в борова и смесена гора и се разрасна. До късно във вторник вечерта два хеликоптера участваха в гасенето.

„Актуалната ситуация към сряда сутрин е, че по три от фронтовете на пожара продължаваме да имаме активно горене. Разпределяме екипи и инженерна техника за проправяне на просеки и гасене. Огънят се разраства. За Отец Паисиево към момента няма опасност. Надяваме се днес метеорологичните условия да не са толкова лоши, колкото вчера. Поддържаме връзка с хеликоптерите за гасене на пожарите, но преценката къде е най-наложително да бъдат включени е на Националния оперативен център”. Това обясни в ефира на Нова телевизия директорът на пловдивската пожарна комисар Васил Димов.

Областният управител Христина Янчева заяви, че бедственото положение в Община Калояново ще бъде удължено. „Ще обявим такова и за Карлово. Има недостиг на вода и търсим допълнителна помощ за водоноски от съседните общини”, подчерта тя.

Янчева призова, ако има желаещи доброволци, които да помогнат за гасенето на пламъците, да се отзоват. Доброволческо формирование от Столичната община вече е на място. 

Пожарите, които вилнеят в Kарловско, унищожиха бизнеса на десетки земеделски производители. Пламъците засегнаха и изпепелиха стотици декари с етерични култури в землищата на селата Каравелово и Богдан. Част от засегнатите стопани са теглили и кредити и сега се намират в патова ситуация. Казват, че щетите са за стотици хиляди левове.

Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта

"Имам унищожени 30 декара трайни розови насаждения. Общо засегнатите производители в региона са 10 души. Специално за розовата реколта - пожарът ни върна две години назад с розовата реколта. Ще се наложи да изрежем след пожара до основи розовата култура, за да може да избият млади храсти, но догодина ще загубим розови цвят, обясни Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България.

Отправили сме искане за селата Пролом, Мраченик и град Баня, каза за БТА кметът на Карлово Емил Кабаиванов. По думите му пожарът там продължава, като администрацията е взела охранителни мерки огънят да не навлезе в село Пролом. Очаква се областният управител да прецени и евентуално да обяви частично бедствено положение следобед, допълни кметът.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини