Отец Дионисий: Българският патриарх е умерен и балансиран

БТВ
share

Какво прави попът протестър Дионисий на церемонията по интронизация на патриарх Даниил? Това се питаха стотици миряни, когато ексцентричният архимандрит се появи пред камерите на червения килим пред Синодалната палата. Минути преди оттам да излезе новоизбраният патриарх, Дионисий даваше разпореждания на свещениците, които водят шествието. След това премина по червения килим и влезе в храм-паметника “Св. Александър Невски” за церемонията. Всъщност той е назначен от Светия синод да отговаря за интронизацията на новоизбрания патриарх. Това се е случило на заседанието на митрополитите в края на май след избора на Сливенския Арсений. Същата роля беше възложена на Дионисий и при интронизацията на патриарх Неофит през 2013 г., пише преди дни "24 часа". 

"Светият Синод е взел решение през май да ми бъде възложена интронизацията, никой не ме е питал. Мисля че се получи по-добре от церемонията на патриарх Неофит", каза той пред БТВ. 

И сам припомни, че е участвал в протестите през 2020, както и в такъв за защита на Паоло Кортези, станал известен с намерението да настани сирийско семейство в град Белене, където служи.

"Моето запрещение, което трябваше да трае 6 месеца, но се проточи 6 години." И се надява, че новата ситуация в БПЦ ще промени това. 

"Аз не съм епархийски клирик на Софийска митрополия, аз съм клирик към Светия синод. Това нещо не се е променяло никога във времето", обясни отец Дионисий.

"Българският патриарх е умерен и балансиран", каза отец Дионисий.

Акцентът на приема на американското посолство беше патриарх Даниил, разкри той.

Водещи новини

Още новини