Интернатът в Лик е пред закриване

share

Броени дни преди началото на учебната година все още не е ясно дали социално-педагогически интернат във врачанското село Лик ще има учебни занятия. Официално училището е закрито от Министерството на образованието, но колективът обжалва заповедта на министъра в съда, съобщи БНТ.

Интернатът за деца с криминални досиета е единствен в цяла Северна България и учениците няма къде да отидат.

За разлика от другите български села, където хората защитават до последно училищата си, жителите на Лик настояват за закриването на интерната. Според тях възпитаниците му са истинска напаст за селото. Другият аргумент е, че броят на децата постоянно намалява и не може да се води нормален учебен процес.

От училището обаче казват, че тук са вложени над половин милион лева държавни пари и модерната база трябва да се използва. Ние сме единствения интернат с ремонт по европейски стандарт. При нас децата идват с документ, че са трудни деца, че са с решение на съда, идват за социализация и интеграция. Хора от селото, които ги упрекват, че ги крадат, ги ползват за евтина работна ръка, разказва Виолета Петрова, домакин на интерната.

Преди три години в интерната в Лик ученици пребиха двама възпитатели и това още повече настрои местните хора срещу тях.

Водещи новини

Още новини