Собственици на фотоволтаици готвят протест срещу високите цени на тока

Gettyimages
share

Производителите на ток от слънце готвят протест утре срещу екстремно високите цени на ток за балансиране на системата. Търговците на електроенергия предупреждават, че това може да доведе до фалити в сектора, както и до увеличаване на цените на тока за бизнеса оттам на продуктите в магазините и инфлацията. От КЕВР търсят решение на проблема и ще се произнесат до края на седмицата.

Високите цени за балансиране на системата се определят от нова методика приета от Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 май. Оттогава небалансите са поскъпнали 15 пъти, което е непосилно за търговци и производители на ток.

Чавдар Дойчинов, представител на Асоциацията на търговците на електроенергия в България, коментира пред БНТ: "Сега проблема е при ВЕИ производителите, но след месец два ще се прехвърли към потребителите, а оттам в инфлацията в икономиката",

Правим ток от слънце на балкона

Всеки производител и търговец си прави прогноза за потреблението и производството и когато тя се размине с реалните количества ток се получават дисбаланси - излишък ан енергия или недостиг. Цените им са много високи, за да се гарантира по-точно планиране.

Чавдар Дойчинов: "Цените за балансираща енергия станаха неконтролируеми, те се превърнаха в цени, които могат да откажат даден бизнес въобще да инвестира и да прави бизнес в България."

През май в два дни се получават толкова сериозни дисбаланси, че цената на тока достига до над 6300 лева за мегеватчас за недостиг.

Калоян Стайков, Институт за енергиен мениджмънт: "Ако само два дни могат да доведат до такава финансова тежест за много търговци, то представете си наистина ако проблемът стане системен, а той рано или късно ще се превърне в такъв, защото имаме голям ръст на ВЕИ мощностите, които са с много променлив характер на генерация и съответно са много уязвими за непредвидими фактори свързани с прогнозите."

Според служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, е нужно време, за да се балансира системата: "Да, в рамките на последните две седмици след така наречения прословут 19 май имах възможност да проведа среща с част от заинтересуваните лица, така и с КЕВР и аз действително съм спокоен и адмирирам това, което комисията за енергийно и водно регулиране представи като предварителна информация, че тази седмица ще намерят справедливо решение."

От Електроенергийният системен оператор отговарят в писмен вид. От тях става ясно, че компанията подкрепя новата методика, защото тя е пресекла досегашни практики, които са водели до загуби за дружеството заради спекулации.

Водещи новини

Още новини