Правим ток от слънце на балкона

  • 20 юни 2024 14:31

  • 3927
  • 0
Правим ток от слънце на балкона
© Gettyimages

800 квтч ток от слънцето годишно може да произведе специална фотоволтаична система за балкон с един или два фотопанела по 425 вата мощност,  вграден инвертор, кабел с щепсел, която се включва директно в контакт на дадено жилище. Тя подава към неговата електрическа инсталация  произведената безплатна електрическа енергия, съобщи пред Телеграф Милчо Бенов, директор на българския офис на международната фондация „Хабитат“, за подобряване на условията на живот на българите.

Заедно с „Грийнпийс“ те организират  демонстрация на уреда в общински жилища в квартал „Факултета“ днес, в най-дългия ден в годината, обявен за Празник на слънцето в квартала. Жителите ще могат да видят как Plug-in PV системите произвеждат достатъчно безплатна електроенергия, за да покрият значителна част от консумацията в домакинството – хладилник, телевизор, компютър и друга техника, обясни Бенов. Международен консорциум от няколко организации от Германия, Северна Македония, България и Литва работят по проект за популяризиране на идеята сами да си произвеждаме слънчев ток на балкона, съобщи още директорът на „Хабитат“.  

Над 1 милион подобни уреди са инсталирани в домакинствата в Германия към края на 2022 г. За България няма данни, хората тепърва се запознават с ползите от такива уреди, съобщиха от „Хабитат“.   

Подписка и протести в защита на 230 дка общинска земя от фотоволтаици в с.Къшин

В момента на българския пазар се предлагат два комплекта панели, готови за монтаж, австрийско производство. Единият е с крайна цена от 1150 лева с включен ДДС, другият - с обща мощност от 900 вата и цена 1980 лева. Водят се разговори с вериги магазини за бяла и черна техника, които още не са финализирани, обясни инженер Желяз Желязков, представител на австрийската фирма доставчик. 

Намалението на сметката за ток заради произведената безплатна електроенергия от слънцето зависи от изложението на балкона, градусите на наклон на уредбата, наличието на батерия за съхранение на неизползваната енергия, обясни инж. Желязков за „Телеграф“. Според метеорологичните изпитания и тестове, проведени в Австрия, една инсталация 440/400 вт мощност трябва да произведе около 800 квтч за една година. При цена на тока на регулирания пазар в България от 0,23 ст./квтч това прави 180 лева на година, а инсталация от 880/800 вата трябва да произведе 1500 квтч, което при същата цена от 0,23 ст./квтч прави 345-350 лева годишна икономия, обясни инженер Желязков.   

Подобна фотоволтаична инсталация може да бъде монтирана почти на всеки балкон в България. Вероятно 80-90% от наличните у нас балкони са с подходящо изложение и хората могат да си помогнат на семейния бюджет с електричество, произведено от слънце, каза инженер Желязков.  Около 2 милиона души са енергийно бедни у нас според оценките на Икономическия институт на БАН. В Австрия ЕВН безплатно предоставя такива уреди на домакинства в енергийна бедност. В България също може да се организира такава подкрепа.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини